Борислав Борисов, Община Лом: 800 чувала с пясък са осигурени за издигане на временни диги при опасност от наводнение

800 чувала с пясък са осигурени за издигане на временни диги при опасност от наводнение при повишаване нивото на река Дунав. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Борислав Борисов, експерт в Община Лом. Той посочи, че прогнозата в близките няколко дни е за спад в нивото на река Дунав. Тази сутрин измереното ниво на реката край Лом е 810 см., като няма промяна във водния стоеж за изминалото денонощие. „Въведена е втора степен „Денонощно наблюдение“ от Общинския план за защита при бедствия и аварии. Нямаме залети площи и инфраструктура, обстановката е спокойна. Подготвени сме за ситуацията, като се изпълняват всички мерки от плана за действия при бедствия и аварии.“, обясни Борислав Борисов. Нивото на Дунав  се наблюдава денонощно при  5 пункта – селата Орсоя, Станево, Долни Цибър и при пристанището на Лом, където е най-ниското място в града. Временна дига в района на пристанището се изгражда при ниво от 850 см.

През 2006 г. край  Лом нивото на Дунав достигна стойности от 985 см. Реката заля крайбрежната зона, под водата останаха митницата, два хотела, жилищни и административни сгради, а пристанището преустанови работа за повече от месец. Централната градска част на Лом бе спасена от наводнение благодарение на спешно изградените четири насипни диги в района на пристанището, откъдето водата би могла да нахлуе в центъра на града.

През 2010 г. Дунав отново преля, нивото стигна 870 см и наводни част от Дунавския парк и пристанищния комплекс, но не се стигна до заплаха от наводнение на града. През 2008 година бе изградена 800 метрова кейова стена, която пази участъка от сградата на Морска администрация.

Анна ЛОЗАНОВА