Борислав Замфиров, зам.-кмет: За втора поредна година Община Свищов организира провеждането на едномесечен курс по плуване

За втора поредна година  Община Свищов и звено „Масова физкултура и спортна база“ организират провеждането на едномесечен курс по плуване за деца от 7 до 12 години. В града има и клубове по футбол и волейбол. Освен това ученическите отбори по различни спортове постоянно прославят Община Свищов като печелят различни медали и награди от състезания. Повече за развитието на спорта в Община Свищов интервю за предаването „Добре дошли в Свищов“ по Радио „Фокус“ – Велико Търново  разказва зам.-кметът Борислав Замфиров.

 Фокус: Г-н Замфиров, Община Свищов за поредна година организира класове по плуване за деца и ученици. Може ли да разкажем малко повече за тях? Приключи ли записването или все още може да се включи в групата? Колко членна е групата? Кога ще се провеждат курсовете и какви са таксите?

Борислав Замфиров: Организирали сме така инициативата, че дори да има деца, които проявят желание на по-късен етап, да могат да се запишат по всяко време от месеца. Таксата е 2,50 лева на дете. В тази такса влиза и ползването на басейна. Курсовете ще се провеждат всеки работен ден от 10.00 до 12.00 часа в басейна на комплекс „Мираж“. Който, когато има желание, може да дойде и да се запиши на място. Има и телефон за връзка. Треньорът и човекът, който ще ги обучава е Даниел Генчев, който има професионална квалификация.

Фокус: Тази такса от 2,50 лева дневна ли е?

Борислав Замфиров: Това е дневна такса. Затова сме го направили така, защото някой може да иска да запиши детето си за 5 дни, друг – за 10 дни. Затова сме направили дневна такса, за да може да е удобно на всеки. Юли месец все пак е месец, в който хората ходят на почивки, така че може да нямат възможност за цял месец.

Фокус: Община Свищов залага много на спорта. Вие в началото на година организирахте волейболен клуб, а такива курсове по плуване организирахте и през миналата година. Ежегодно правите и масово състезание по преплуване на река Дунав. Кога и как ще се проведе през тази година то?

Борислав Замфиров: Масовото преплуване нарека Дунав винаги се провежда последната седмица на месец юли. Тоест тази година се пада на 29 юли. Имаме честа тази година да празнуваме юбилейно преплуване на река Дунав, т.е. 60-то. Тече вече подготовка и организация за преплуването. Поканени са почти всички общини в Северна България. Надяваме се на голям брой посетители, които да ни уважат и да споделят празника с нас.

Фокус: Друга година отзовават ли се и колко човека се включва?

Борислав Замфиров: Приблизително около 100 участника, които се включват в преплуването на река Дунав.

Фокус: Те не са само от Свищовска община?

Борислав Замфиров: Не са само от Свищовска община. Имаме от Ловеч, от Павликени, от Русе. Даже имаме участници от Южна България и от София. Интересно е да се каже, че Свищов е единственото място, където преплуването на Дунав се е запазило.

Фокус: Участниците до румънския бряг ли плуват?

Борислав Замфиров: Понтонът се пуска не от румънския бряг, а файерватер от средата на Дунава, от българската част.

Фокус: Относно волейболния клуб, който създадохте в началото на година, откога не е имало такъв в Свищов? Той за деца, за младежи и юноши ли е? Колко участници има в него? Имат ли вече някакви постижения?

Борислав Замфиров: Не мога да Ви кажа откога не  е имало волейболен клуб, защото лично аз не се сещам откога не е имало. Знам, че е имало доста високи спортни успехи, но това е било преди повече от 20 години. Тренират усилено, като в момента нямат все още състезателна дейност. В моментна е трудно да се наложи този спорт в града и да се съберат група от 15-тина деца от една възраст. Треньорката е успяла да събере и мислим от новия сезон да започнем състезателна дейност със седми клас момичета.

Фокус: Техните тренировки ще продължат ли през лятото, щом се подготвяте за реална състезателна дейност?

Борислав Замфиров: Продължават в по-намален състав. Лятото, както казах лятото е един такъв период, в който се ходи по почивки, на море, в планина.

Фокус: А какви други спортни клубове подкрепя Община Свищов?

Борислав Замфиров: Най-големият спортен клуб, който е на територията на Община Свищов, е „Академик“ – Свищов, в който тренират над 120 деца. Отделно има и мъжки футболен отбор. Има традиционен турнир, който се провежда в Балани, Франция. Тази година момчетата на Тодор Борисов, набор 2004 година, успяха да вземат купата, като се наложиха над отборите на Франция, на Германия, на Литва, и във финала отбора на Гуадалупе. По този начин те се класираха първи и донесоха златните медали на България.

Фокус: Къде се подготвят те? Имат ли осигурена спортна база, на която да провеждат тренировките си?

Борислав Замфиров: Имаме градски стадион. Отделно ползваме двата стадиона на Академията. С три стадиона успяваме да поддържаме тренировъчната част на всички групи.

Фокус: От общинския бюджет на Свищов има ли средства, които се отделят само и единствено за спорт, за развитие, за подкрепа на тези клубове, които изброихме? Както казахте те вече имат постижения. Подготвяте и нова състезателна дейност.

Борислав Замфиров: Има, да. Бюджетът на „Академик“ – Свищов, който е за всички възрастови групи и за мъже, е общо 125 000 лева. За останалите клубове, които са частни, но с общинско подпомагане за развитие на спортната дейност, тази година бяха 60 000 лева отделени.

Фокус: Започнахме разговора с темата за плуване. Има ли в Свищов сформиран отбор по плуване?

Борислав Замфиров: В момента нямаме отбор по плуване, тъй като в града нямаме база, където да се извършват тези тренировки. Академията затвори единствения плувен басейн, който можеше да се използва и  към този момента нямаме съоръжение, където може да се извършват тренировки.

Фокус: Тоест тези курсове, които организирате през лятото, са по-скоро за занимания на децата, отколкото за професионален спорт.

Борислав Замфиров: Точно така. Басейнът не е с олимпийски размери, за да можем да се занимава професионално с плуване. Идеята е децата на града да могат да плуват, все пак сме крайдунавския град. Виждаме, че има и интерес. Над 20 деца вече могат да плуват, след като изкараха този курс миналата година. Има интерес, така че ще продължим да организираме тези курсове всяка година. Искам да допълня и другите спортните успехи в нашата община. Имаме две училища, които на ученическите игри тази година се представиха блестящо. Това са ДТГ „ Димитър Хадживасилев“ с треньор Даниел Генчев. Те успяха да се класират на второ място в Националните ученически игри по футбол за деца – 11 –  12 клас и успяха да грабнат сребърните медали, което е исторически успех за училището. Другото училище, което се представи отлично в ученическите игри е „Николай Катранов“ с треньор Величка Плачкова. Те участваха в Хандбал – момичета  5-7 клас и грабнаха купата. Те донесоха златните медали за града. Много сме щастливи с техните постижения.

Надежда КРЪСТЕВА