Борислав Замфиров, зам.-кмет: За поредна година Свищов бе домакин на Международна регата с лодки

За поредна година Свищов бе домакин на Международна регата с лодки. В нея участват състезатели от 11 страни, сред които и България. Освен от нашата страна, участниците са от Австрия, Германия, Дания , Румъния, Словакия, Сърбия, Унгария , Франция , Холандия и Швейцария. Българските лодки са 4. Повече за събитието и спортния календар на Свищов, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново със зам.-кмета на града Борислав Замфиров.

Фокус: Г-н Замфиров, преди броени дни през Свищов премина регата с лодки. Това е поредното издание на състезанието, на което вие домакинствате. Разкажете малко повече за него?

Борислав Замфиров: Международната туристическа регата пристигна в Свищов на 20-ти август и отплава на следващата сутрин – на 21 –ви. Имахме честта да посрещнем лодки от 11 страни, като това са Австрия, България, Германия, Дания , Румъния, Словакия, Сърбия, Унгария , Франция , Холандия и Швейцария. Участието от Свищов е от страна на пет човека, с четири лодки, които се включиха от Свищовските брегове и ще продължат до края на маршрута.

Фокус: Колко време регата остава в България?

Борислав Замфиров: Тя влезе в България на 18-ти септември, а последният ден у нас е 26-ти, когато участниците ще са в Силистра. След това те продължават за Румъния.

Фокус: След като това е 62-ро издание на събитието, Община Свищов за 62-ти път ли е домакин и в какво се изразява Вашата подкрепа?

Борислав Замфиров: Не. Ние участваме малко след създаването на събитието. Тази година регатата отново стартира от Германия и ще приключи в делтата на река Дунав в България. Както споменах и малко по-рано преминаването на участниците през нашата страна е около 10-дневно. Община Свищов бе отредила удобно място, на брега на река Дунав, за пребиваване и нощуване. Става въпрос за местността „Паметниците“. Това е едно познато място не само за свищовлии, но и за цяла България. Всички знаем датата 27-ми юни 1878 година, когато Свищов се превръща в първия свободен български град. Като цяло това, с което Общината се включва е окосяване и обезпаразитяване на мястото за нощувка на участниците. Монтирани бяха душове, чешми и тоалетни. Освен това подсигурихме денонощна храна на бивака, за да запазим имуществото на състезателите.

Фокус: Всичко, което изброихте, остава ли на място или се прибира и се поставя отново през следващата година?

 

Борислав Замфиров: Ежегодно ги поставяме за мероприятието, след което ги махаме. Искам да подчертая, че Община Свищов винаги е отворена към подобни мероприятия и винаги правим каквото можем, за да помогнем за осъществяването им.

Фокус: Организаторите ли Ви потърсиха за подкрепа?

Борислав Замфиров: Да, освен това към нас се обърнаха и от Дирекция „Речен надзор“ – Русе, които също взимат пряко участие в мероприятието.

Фокус: В един от предходните ни  разговори Вие споменахте, че тече процедура по набиране на състезатели за различни спорни клубове в Свищов. До къде стигна то?

Борислав Замфиров: Да, точно така. Говорихме за волейбол. Имаме новосформиран волейболен клуб. Последно течеше набиране и на деца за сформиране на футболен отбор, набор 2001/2002 година. Събраха се около 20-ина нови деца, с които започнаха тренировки. Другото интересно, което искам да спомена е, че на 4-ти септември Колоездачната обиколка на България ще премине и през Свищов. Това не се е случвало от много години. Освен това имахме честта да разговаряме с президента на Българската федерация по колоездене за създаване на колоездачен клуб в града.

Фокус:  Тези колоездачи ще бъдат ли посрещнати по някакъв по-специален начин или те само преминават през Свищов?

Борислав Замфиров: Не, няма само да преминат. Те ще пристигнат към 14.00 часа на 4-ти септември. Ние ще ги посрещнем в Свищов, ще наградим първите. Вечерта ще имаме официална вечеря. На другия ден – закуска , обяд и следобед те тръгват за Елена.

Фокус:  Това отново ли е осигурено от Общината?

Борислав Замфиров: Точно така. Колоездачите , които очакваме са над 160 -170 участника, без екипите,а  с тях са около 300 души. Те са от 16 държави.

Фокус:  Но Вие имате готовност и организацията е подготвена?

Борислав Замфиров: Да, имаме готовност. Със съдействието на Стопанска академия – Свищов сме осигурили и места за хранене и настаняване.

Луиза ТРАНЧЕВА