Борислав Замфиров, зам.-кмет: Изключително лошо е състоянието на спорната база в Свищов, търсят се начини за финансиране на основни ремонти

Изключително лошо е състоянието на спортната база в Свищов. Към момента се търсят механизми за осигуряване на средства за цялостни ремонти. Най-критично е състоянието на спортната зала и стадиона в града. Въпреки това, местната администрация прави всичко възможно за развитието на спорта в региона. Повече по темата прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново  със зам.-кмета на Свищов Борислав Замфиров.

 

Фокус: Г-н Замфиров, през уикенда в Свищов се проведоха няколко спортни състезания, които бяха част от програмата на празника Свищовски лозници. Едното от тях беше вече традиционното лекоатлетическо състезание, посветено на великия Жельо Замфиров. Как премина то?

Борислав Замфиров: Състезанието премина добре. Общо 85 деца от община Свищов взеха участие в него. Те бяха от седем училища, като пет от тях са от града, а останалите са училищата в селата Ореш и Овча могила.

Фокус: В какви дисциплини се състезават децата и на каква възраст са те?

Борислав Замфиров: В зависимост от възрастта си децата бяха разпредени в четири групи. Първата беше за малчугани от първи до четвърти клас, втората – от пети до седми, третата – от осми до десети  и в четвъртата влизаха най-големите – единадесетокласниците и дванадесетокласниците.

Фокус: А в какви дисциплини се състезаваха, само маратон и щафетно бягане ли включваха те?

Борислав Замфиров: Не, през тази година дисциплините бяха така разпределени, че имаше къси и дълги дестинации за всяка една възраст. За по-малките те бяха съответно 60 и 200 метра, а за по-големите 100 и 800 метра.

Фокус: Колко са наградените деца, победителите в състезанието и какво получиха те?

Борислав Замфиров: Наградените деца са 48 медалиста, като всички те получиха медали. Освен това за участниците имаше и лакомства.

Фокус: Предполагам децата са останали доволни от състезанието?

Борислав Замфиров: Нали знаете в такива състезания винаги има доволни и недоволни. Децата са много жизнерадостни и импулсивни. Не липсваха и сълзи от тези, които не са доволни от представянето си. Но като цяло мероприятието премина много добре. Имаше интерес,  имаше и доста добри бягания с хубави резултати. И двете спортни мероприятия бяха уважени от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанова, от кмета на Велико Търново Даниел Панов, от кмета на Свищов Генчо Генчев, от председателя на ОбС – Свищов Кристиян Кирилов и други официални гости.

Фокус: Относно другият турнир – този по хокей. В него също ли се включиха ученици само от Свищовска община?

Борислав Замфиров: Не. В него участваха деца от цяла България. Ние, в Свищовска община, имаме само един отбор по хокей. Той е съставен от ученици от Средно училище „Цветан Радославов“. Така се казваше и самият ни турнир – „За купата на Цветан Радославов“. Бяха поканени отбори от цяла България. Включиха се осем, които бяха разделени в две възрастови групи – по четири.

Фокус: Нека се върнем отново на първото състезание – лекоатлетическото. Може ли да  припомним малко от неговата история, то не се провежда за пръв път?

Борислав Замфиров: Мероприятието се провежда за четвърта поредна година. Първото му издание беше през 2013 година, когато също беше организирано от Община Свищов, със съдействието на един спортен клуб и съдействието на семейството на Жельо Замфиров, чието име носи и надпреварата. Тази традиция се запазва и днес – всяка събота на празника Свищовски лозници, се провежда лекоатлетически крос, който към момента се организира на общинско ниво. Това е така, защото всичко е свързано с осигуряването на допълнителни средства. Надявам се в бъдеще да имаме повече финанси и това да стане национално състезание.

Фокус: Като говорим за спортните събития, нека обобщим какво е състоянието на спортната база?

Борислав Замфиров: Като цяло, мога да кажа, че спортната база е в доста отчайващо състояние. Това се отнася и за стадиона и за спортната ни зала. Реално погледнато те не са основно ремонтирани от създаването си. По време на откриването на събитията, както вече споменах, присъства Цветан Цветанов, който обеща пред всички, че поема отговорност и ще съдейства за подобряването на средата за спорт с реновирането на стадиона и спортната зала.

Фокус: До момента кандидатствали ли сте с някакви проекти за отпускане на средства за ремонт?

Борислав Замфиров: Да, имаме такива проекти и за двете съоръжения, които споменах, но за сега те не са били одобряване и не са получавали финансиране.

Фокус: Все пак можем да обобщи, че въпреки лошото състояние на базата, спортът в Свищов се развива активно?

Борислав Замфиров: Реално погледнато се опитваме да дадем всичко от себе си. Новото , което направихме, понеже от около 35-40 години насам, за пръв път през тази година през Свищов премина Международната колоездачна обиколка на България, имах разговори с председателя на Българския клуб по колоездене, който ми даде уверението си, че ще съдейства за разкриването на такъв клуб и в Свищов.

Фокус: Ще има ли интерес към подобно начинание?

Борислав Замфиров: Мисля, че ще има интерес, защото колоезденето е доста разпространен спорт и се практикува не само от деца, а и от хора от всякакви възрасти.

Фокус: Вероятно още е рано да говорим за срокове кога ще бъде разкрита структурата?

Борислав Замфиров: Процедурите вече започнаха, както казах очакваме и подкрепата на Българския колоездачен съюз, който освен нея ни обеща и няколко велосипеда. Освен това при нас активно се развива и волейбола, но пак казвам просто изпитваме затруднение със спортните бази. Ние имаме само една спортна зала и повечето спортуващи са ученици, които трябва да се вместят горе-долу в едно и също време. Това е много трудно. Въпреки това  в общината има разкрити 20 активни спортни клуба с различни интереси.

Луиза ТРАНЧЕВА