Борислав Йорданов, ОТА „Царевград Търнов“: С 12,3% са се увеличили организираните туристически посещения за 2019 година

Велико Търново. С 12,3% са се увеличили през 2019 година организираните туристически посещения във Велико Търново, договорени от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Това съобщи в интервю за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново управителят на агенцията Борислав Йорданов. Той отбеляза, че дружеството си е партнирало с над 85 български и чуждестранни  туристически агенции и оператори и е реализирало 115 702 организирани посещения на музейните обекти в старата столица.

„При чуждестранните туристи най-голям е ръстът на организирани групи от САЩ , които са се увеличили с 30% и през 2019 година са достигнали до 45 000 души. След нови договори с партньори, сключени през миналата година от Общинската туристическа агенция на международни специализирани изложения в Букурещ и Мадрид, са нараснали и посещения на туристи от Испания с 19,5%  и от Румъния с 11,46%“, каза Борислав Йорданов.

Управителят на Туристическата агенция уточни, че музейните посетители, закупили билети директно от Туристическия информационен център, са 11 757.

„Повечето от тях са индивидуални туристи, като най-интензивен туристическият поток е бил през месеците април, май, юни, септември и октомври“, поясни Йорданов.

Рени АТАНАСОВА