Борислав Крумов, сдружение „Роден край”: На Празника на пеперудите човек може да види биоразнообразието около третия по височина водопад в България

Борислав Крумов, председател на Сдружение „Роден край” и съорганизатор на Празника на пеперудите, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Крумов, днес селата Полска Скакавица и Раждавица са домакини на един уникален празник – Празник на пеперудите, какво представлява той?

Борислав Крумов: Да, за трета година се провежда празникът в село Полска Скакавица, мястото е училището над водопада. Всички събития, които сме ги правили и друга година със съдействието на Община Кюстендил, се провеждат там. Туристическо дружество „Осогово” организира един поход от гарата в Кюстендил в 9.00 часа ще хванат влака и ще дойдат там, на мястото над водопада. Те първо ще посетят водопада и се качват горе над него, където в училището ще се проведе празникът. Ще има много демонстрации, игри за децата, ще има изложба с пеперуди, благодарение на фотографа Ирина Скендерска. Тя ни е предоставила страхотни снимки на пеперуди, снимани на водопада, както и на Земенския пролом.  Всеки, който желае като турист, може да дойде и да разположи своята палатка под водопада още днес и да продължи до 7 юли. Самото събитие е концентрирано на 6 юли като до 13.00 часа ще има събития горе над водопада в училището. Към 15.00 часа слизаме на поляната в село Раждавица, това е местността Чардака, която е много по – голяма, много по – достъпна. Намира се на един вир Чардака, който е на река Струма и там ще бъдат разположени шатри със занаятчии, където ще бъдат демонстрирани традиционни за нашия район занаяти.

Фокус: Какво ще представите там?

Борислав Крумов: Всеки един може да се включи, да гледа как се правят кошници, да рисува заедно с нашата майсторка на шевици, да разбере за кода на българската шевица, тази година включваме и един занаят –  конопът, който е бил традиционен за местното население в годините. Ще се изработват гривнички от канап, от конопени нишки, така че ще бъде доста интересно. Празникът ще бъде осеян и с демонстрации на БЧК, Планинската спасителна служба, местният воден клуб, който се намира точно на тази нива в Раждавица. Те ще покажат канутата и какви са начините за каране на това кану в реката и като сигурност как е, какво трябва да знае  човек, за да се пуска с такова кану в реката. Продължението на празника в село Раждавица, в по – късните часове ще има концерт на една новосформирана рок група, която се казва „Rusty Strings”.Те направиха скоро един концерт на крепостната стена на сцена „Базилика”, така че те са ни обещали да дойдат около 18 00 часа и да направят един рецитал там. Надяваме се Празникът на пеперудите да се превърне в един семеен и детски празник, на който любителите на природата да дойдат в района на водопад Полска Скакавица, който е уникален и който си заслужава да бъде посетен и наистина да се превърне в един празник, на който хората могат да дойдат и да се настанят там в района на водопада или в района на село Раждавица, което се намира точно под водопада и да си прекарат един прекрасен уикенд, съчетан със събития, съчетан със занаяти, с колорита на карнавала на пеперудите, както и всички неща по отношение на провеждането на мероприятието, което ще бъде под и над водопада.

Фокус: Защо точно празник на пеперудата?

Борислав Крумов: Празник на пеперудите, защото Земенският пролом е едно от местата, където има хиляди пеперуди . Хиляди най – различни пеперуди и винаги, когато идват при нас гости от фондация „Биоразнообразие” и природолюбители и хора, които се занимават с това, отчитат, че там е концентрирано. В юлските дни, когато е топло времето, по целия каньон летят какви ли не пеперуди. Това нещо ще се види в изложбата, която ще направим. Ирина е запечатила едни от най – красивите модели в различните часове на деня, така че това нещо може да се види от снимките, които ще бъдат изложени на празника под и над водопада. Всеки един може да дойде и да се убеди в това богатство на всевъзможни видове пеперуди, които са много красиви и в съчетание с красотата на Полско – Скакавишкия водопад и достъпността, която се направи с проекта и пътеките до него, може да се направи едно много приятно преживяване и едно много приятно прекарване, в което човек да се почувства много горд, че живее или е посетил това място в България.

Венцеслав ИЛЧЕВ