Борислав Крумов, Сдружение „Роден край“: Фестивалът „Балканска черга“ е едно изживяване и всеки гост е участник в него

Снимка: ИА "Фокус"

Борислав Крумов, председател на Сдружение „Роден край“, в интервю за Радио „Фокус“ – Кюстендил

 

Фокус: Господин Крумов, кюстендилското село Шишковци е домакин на традиционния вече Международен фестивал „Балканска черга“, какво предстои през тези три дни?

Борислав Крумов: За девета поредна година в Шишковци, селото на Владимир Димитров – Майстора, се събираме на балканската черга. Балканската черга която през годините е събирала всички недостатъци, но и всички предимства на хората в този регион. Идеята на тази черга е три дни да се веселим, три дни да покажем нашите общ бит, култура и традиции. Това е едно колоритно събитие. В него ще има много кулинарни демонстрации, занаятчийски демонстрации и турнири. Разбира се очаква ни и една богата фолклорна програма. В нея ще има над 3 000 участници от България, Сърбия и Северна Македония.

Фокус: Кои са основните акценти в тези дни, с какво започвате?

Борислав Крумов: Вече изградихме къща за занаяти в центъра на село Шишковци за „Балканска черга“. В нея майстори занаятчии от региона ще покажат стари и позабравени занаяти като кошничарство, тъкачество, дърворезба и др. Както обещахме и по-рано ще покажем старата традиция за обработката на млякото и приготвянето на масло и сирене. За съжаление по независещи от нас причини кравата Пенка няма да може да присъства на празника, но за сметка на това ще поставим огромна снимка с нея. Предвидили сме да бъде направен специален кът с кошара, а сръчни жени от селото ще покажат нагледно пътят на млякото и производството на различни продукти от него. Официалното откриване е от 11.30 часа в центъра на Шишковци, а от 12.00 часа на изложба-базар ще бъдат показани картини от местни художници, черги и селскостопанска продукция. Естествено, че няма да липсват и много песни, танци, веселие и традиционна българска и сръбска скара. В залата на читалището, четири кюстендилски художнички, ще подредят изложба живопис с мотиви от кюстендилкото краище. В първия ден сме включили в програмата и демонстрация – конкурс за варене на домашна ракия.

Фокус: Миналата година бяхте подредили и една дълга черга от тестени изделя, това ще се повтори ли?

Борислав Крумов: Да, това ще се случи във втория ден от фестивала.  На 22-ри септември нашите сънародници от Босилеград ще зарадват многобройните жители и гости на селото с демонстрация на качамак, ще бъде показан и пътят на житото от нивата до зелника. Ще покажем един автентичен хромел, с който в миналото в българските домове са смилали житото, ако не са ходели на мелница. Това са два специални камъка.  Както традицията повелява тогава ще бъде подредена и 80-метровата черга от зелници. Над 100 баници, зелтици и погачи ще бъдат подредени, те ще бъдат омесени от нашите майки и баби. Всеки ще може да ги види, да ги опита и да се наслади на това колоритно събитие. Ще има и конкурс „Зелника на Майстора“, както и състезание за най-бързо рязане на дърва за огрев.

Фокус: На какво залагате в програмата за третия ден?

Борислав Крумов: И през третия ден всички гости и участници на „Балканска черга“ ги очакват много изненади и веселие. Именно тогава ще се проведе и традиционния турнир по борба, а най-силните мъже и жени ще покажат умения в дърпане на въже.Отново ще имаме и богата фолклорна програма.

Фокус: Как вие самият определяте фестивала „Балканска черга“?

Борислав Крумов: „Балканска черга“ е едно изживяване. „Балканска черга“ е фестивалът в който всеки гост е и участник. Това е мястото, в което всеки човек може да види общите ни традиции.

Венцеслав ИЛЧЕВ