Борислав Мутафчийски, ансамбъл „Вихрен“: Мисията на всички ръководители и танцьори в състава е да съхраняваме и представяме българския фолклор

Снимка: Пирински танцов ансамбъл "Вихрен"

Благоевград. Мисията на всички ръководители и танцьори в Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ е да съхраняваме и представяме българския фолклор. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Борислав Мутафчийски, хореограф в най-младият ансамбъл в Благоевград.

Той отбеляза, че през годините пътят им е бил доста труден, защото времената, в които живеем са трудни, когато искаш да се занимаваш с изкуство. „Сега живеем в един много глобален свят, в един свят, който според мен е безкрайно комерсиален. Въпреки всичко в последните години наблюдаваме възраждане по отношение интересът към българския фолклор. Нашият състав всъщност бе създаден точно в този период. Освен това ние сме най-младият ансамбъл в Благоевград, което също правеше нещата трудни“, каза още Мутафчийски.

По думите на хореографът, въпреки това вече четири години показват и се доказва, че има млади хора, които наистина искат да се занимават с това изкуство и то на едно малко по-високо художествено ниво. „Не просто като хоби. Мисията на всички ръководители в състава, но и на всички изпълнители е да съхраняваме и да представяме нашия фолклор по един начин, които да бъде достатъчно достъпен, да бъде разбран от обществеността, но също да остане във времето, да бъде с образователен характер“, подчерта Мутафчийски.

Ливия НИНОВА