Борислав Тренчев, зам.-директор: 1 070 000 лв. се влагат в ремонтни дейности в Трето основно училище „Гоце Делчев“ в Петрич

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Борислав Тренчев, заместник-директор на Трето основно училище „Гоце Делчев“ в Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Тренчев, какви ремонтни дейности протичат в Трето основно училище „Гоце Делчев“ в Петрич?

Борислав Тренчев: Ремонтът, който започна е повече от грандиозен. Ще бъде изградена изцяло външна топлоизолация на сградата – цялата сграда ще бъде санирана. Предвидено е вътре да останат само стените, както се казва. Ще бъдат подменени и подовите настилки и ще бъде изграден асансьор, както и рампа за деца с увреждания. Предвижда се ремонтиране на оградата на училището. Може би за нас, като ръководство на учебното заведение, е от изключително голяма важност и това, че ще бъде подменен изцяло покривът на училището, който вече е на много години. Освен това ще бъде подменена и дограмата. Ще бъдат ремонтирани тоалетните и ВиК-инсталацията. Ще бъдат изградени две нови многофункционални спортни площадки, едната от които ще бъде оградена с лекоатлетическа писта, а встрани от по-малката ще бъдат изградени трибуни с 60 седящи места. Ще бъде изграден и фитнес на открито. Имахме идея да създадем една лятна школа за бъдещи първокласници, която да комбинира, както образователни задачи, така и игри, но поради големия ремонт, сме принудени да прекратим тази лятна школа. Всички се надяваме на 15 септември да влезем в едно модерно обновено училище. Много се надяваме до началото на учебната година ремонтите да бъдат приключени. Изпълнителите гарантират, че до тогава ще са готови, за да можем да посрещнем в приятна обстановка както бъдещите първокласници, така и тези ученици, които ще продължат образованието си в нашето училище.

Фокус: След като приключат тези ремонтни дейности, ще остане ли някъде нужда от ремонт?

Борислав Тренчев: Не, няма да остане такава нужда. Няма да има място, където да има нужда от ремонтни дейности.

Фокус: А колко ученици се обучават в Трето основно училище „Гоце Делчев“?

Борислав Тренчев: Заедно с двата подготвителни класа имаме 530 ученици, като до преди известно време бяхме повече от 600, но знаете, че след влизането в сила на новия закон за училищното и предучилищното образование 8 клас се прехвърли към средното образование.

Фокус: А колко първокласници очаквате през следващата учебна година?

Борислав Тренчев: Имаме подадени заявления за 58 първокласници, но Община Петрич работи по една програма за интеграция на етническите малцинства. По тази програма децата от ромски произход се разпределят във всички учебни заведения в града. Тук е и мястото да кажа, че голяма част от родителите на тези деца не са отговорни и не идват да си подават сами заявленията за записване, а се налага медиатор от Общината да свърши тази работа вместо тях. Лично аз очаквам есента да имаме 3 паралелки с по 22-23 ученици.

Натали СТЕФАНОВА