Борис Георгиев, учител от Варна: Бъдещето е в неформалния метод на обучение

Борис  Георгиев , учител по информатика и информационни технологии в средно образователно училище  „Любен Каравелов” в район „Аспарухово” в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 

Фокус: Номиниран сте за каузата „Будителите на образователната платформа „Училища BG” , въпреки че сте на 24 години и сте учител едва от две години.

Борис  Георгиев:  Въпреки, че съм преподавател отскоро, част от колегите ми от училище, заедно с родители и ученици са ме номинирали за учител „Будител“. Аз разбрах съвсем случайно след като видях името си като част класацията.

Фокус: Учител сте по информатика и информационни технологии в средно образователно училище  „Любен Каравелов” в район „Аспарухово”. На кои класове преподавате?

Борис  Георгиев:  Миналата година обучавах ученици от 1-ви до 10-и клас, а сега – от 5-и до 12-и.

Фокус: Подкрепят ли Ви колегите в училището?

Борис  Георгиев:  Колегите ме подкрепят, мотивират и се радват на успехите ми. Като прохождащ учител черпя опит от ветераните в професията.

Фокус: Как стартира кариерата Ви на учител?

Борис  Георгиев:  Самото начало на професията ми е неочаквано дори за самия мен. Явих се на конкурс за учители за да тествам себе си и да разбера дали притежавам нужните знания и ниво да бъда учител.

Фокус: Организирате ли извън аудиторни форми на обучение?

Борис  Георгиев:  Още от училищна възраст участвах като доброволец в различни извън аудиторни форми. Сега организирам безплатни курсове след часовете и уча децата още на дизайн и графика. Два пъти седмично се събираме, за да поговорим неформално за новостите в сферата на информационните технологии. Освен това се разхождаме, играем футбол в парка.

Фокус: Мислили ли сте някога да заминете да живеете извън България?

Борис  Георгиев:  По време на обучението си в университета реших да замина на стаж в Лондон по програмата „Еразъм +“. Там се занимавах с анализиране на пазара на IT фирми в Лондон, предлагане на софтуерен продукт, който се изработва в България и бизнес анализиране. Преди тази програма не съм напускал границите на страната, но след 4 месечен престои осъзнах,че не бих заминал да живея извън България, защото не всичко е свързано с финансовата изгода и икономически финансовата разлика между двете държави. Заплатата не е най-ключовият фактор, който определя къде да бъда, да създам семейство и да се развия професионално, въпреки че заминах с различна първоначална идея.

Фокус: Как виждате бъдещето за образователната система?

Борис  Георгиев:  Бъдещето е в неформалния метод на обучение в училищата, защото по този начин материалът се усвоява по-лесно. В практиката преподавам на учениците си чрез използване на много дигитални инструменти, специфични компетентности и нови методи. По думите му бъдещето е в дигиталните ресурси, в добавянето на предмети, даващи професионална подготовка и умения и по-голям брой избираеми часове, според желанията и възможностите на учениците.

Фокус: Какво искате да предадете на учениците?

Борис  Георгиев:  Искам да предам на учениците моите знания, за да могат  те да ги използват по по-добър начин, да бъдат честни, открити, лоялни и конкурентноспособни. Искам те да имат реална представа за възможностите и знанията си, но и в същото време никога да не се подценяват.

Фокус:Удовлетворява ли ви учителската професия?

Борис  Георгиев:  Работата и общуването с деца ме удовлетворява  и се надявам да остане в сферата, защото мисля, че намерих своето призвание с учителската професия.

Сияна БУХЛАРСКА