Борис Попиванов, политолог: Бюджетът за 2020 г. ще е основният фактор, който ще бъде силно натоварен от сблъсъците и драмите на местните избори

Снимка: Фондация "Фридрих Еберт"

Борис Попиванов, политолог в интервю за сутрешния блок “Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ за кандидатите и коалициите на предстоящите избори. Йорданка Фандъкова и Мая Манолова ще се кандидатират за кмет на столицата. В Пазарджик БСП няма да издига собствен кандидат, а ще подкрепи независим, общ е кандидатът на ВМРО и НФСБ в Пловдив.

Водещ: Г-н Попиванов, горещата новина от вчера – и Йорданка Фандъкова, и Мая Манолова ще се кандидатират за кмет на столицата. Това ли ще е битката за София? Да припомним на нашите слушатели, че има обявени още две кандидатури, очакват се и други.

Борис Попиванов: По всичко личи, ако съдим и по досега съществуващите социологически сондажи, и по експертните мнения, и изобщо по цялата атмосфера, която се създава, голямата битка за София ще бъде именно между тези две кандидатури – между тази на ГЕРБ, Йорданка Фандъкова, и тази, която вероятно ще бъде подкрепена от БСП, на Мая Манолова. Като казвам голямата битка, новината в случая може би не е, че ще бъде голямата битка, а че за първи път от много години вероятно наистина ще има много оспорвано състезание с неясен резултат.  Защото, както знаем, в последните няколко местни избори в София кандидатът на ГЕРБ винаги печелеше още от първи тур, а сега почти всички специалисти са убедени, че едва ли ще завърши изходът от местния вот без балотаж.

Водещ: Тоест вие очаквате, изборите в София да имат неясен резултат и двете кандидатури ще минат на балотаж?

Борис Попиванов: Разбира се, всичко може да се случи до първия тур на местните избори, но това е тенденцията и по всичко личи, че ще бъдат така. Просто ситуацията в София през 2019 г. е различна от тази през 2015-та, различна от тази през 2011-та. София до голяма степен отразява и националната картина и общите тенденции, които се случват в страната, и те са свързани в крайна сметка със застой, известно изчерпване на управлението на основната формация ГЕРБ, откъдето и  нарастващите сигнали за желания за промяна, които прави повтарям, и възможността да има за първи път от няколко местни избори истинско съревнование с неясен резултат за кметския стол в столицата.

Водещ: Казахте, че вероятно БСП ще подкрепи Мая Манолова. Това, което стигна до публичното пространство, че инициативен комитет ще предложи кандидатурата и, вие очаквате и БСП да я подкрепи? Изказаха се мнения, че може би на втория тур това ще стане.

Борис Попиванов: И това е възможно. Моето мнение е, че необходимостта на БСП да покаже, че не просто се закача за някакви независими кандидати, а че реално има своите кадри, които имат своята история с левицата. Необходимостта това да се покаже ще доведе до много по-ранна и сравнително ясна, категорична подкрепа. Това е свързано и с мотивацията на избирателите на социалистите, и в столицата, и на други места. Така че според мен под една или друга форма подкрепата на БСП ще бъде видима още преди първия тур. Всъщност БСП не би имала кого друг да подкрепи в такава ситуация. Това е картата, която може да се заложи, която има немалък шанс да успее.

Водещ: Като че останахме с впечатлението, че Мая Манолова не държи на подкрепата на БСП. Дали може да се справи без тази подкрепа?

Борис Попиванов: Без тази подкрепа трудно може да се справи, тъй като самата Манолова има силна обществена популярност, особено в своята успешна работа като омбудсман до този момент. Има совите връзки и контакти в най-различни среди, вкл. такива, които не са имали нищо общо с БСП и левицата, но въпреки всичко гласуването е въпрос на бюлетини в урните, а без стабилната подкрепа на избирателите социалисти едва ли достигането до балотаж е възможно. Разбираемо е за госпожа Манолова, че тя не иска да изглежда просто като партиен кандидат. Тя иска да впрегне целия си досегашен, няколкогодишен опит като защитник на гражданите при различни неправди и неуредици, какъвто опит има досега, и да потърси много по-широко ветрило от възможни подкрепи в София, за каквото всъщност се говори от доста време насам. Затова, както става често при независимите кандидати, ми се струва, че нейните послания ще бъдат ориентирани към много по-широка аудитория. Това не пречи по никакъв начин БСП да бъде част от нея.

Водещ: Споменахте за застой и изчерпване на ГЕРБ. В смисъл на рестарт ли можем да тълкуваме това, което каза сегашният кмет Йорданка Фандъкова при обявяване на своята кандидатура, че ще работи с нов екип?

Борис Попиванов: Необходимостта от новия екип е видим от почти всички софиянци, защото именно през последната година-две старият екип на госпожа Фандъкова понесе страшно много негативи покрай почти всички големи инициативи, предприемани в столицата, най-вече по линия на ремонти в столичния център, но и не е само това. И затова смяната на хората, които са около кандидата, е практически належаща. Без това ще изглежда, че Фандъкова се стреми към повторение изцяло на статуквото, а нейният стремеж на тези избори е да покаже, че тя самата някак си е  успяла да въплъти промяна, че тя може да промени себе си, че промяната спрямо ГЕРБ се казва ГЕРБ. Това е и нейната амбиция. Съответно промените в хората, които ще бъдат не само в бъдещи позиции около нея, но и листата за общински съветници на ГЕРБ – всичко това трябва да се случи. Самите изявления на госпожа Фандъкова, и това, което цитирате, и различните други, които чухме през последните две седмици, те засвидетелстват, че тя приема много на сериозно предизвикателството от това си поредно явяване като кандидат-кмет на столицата, и думите, които изразява, показват, че тя вече се стреми всячески да намери подкрепа от средите, които до този момент по-скоро не е търсила. Необичайно беше за госпожа Фандъкова да използва идеологически, политически изявления, да твърди, че е участвала в протести в зората на демокрацията, за да се опита да намери една синя, антикомунистическа публика, и да се опитва сама да разшири подкрепата, която тя смята, че се е стеснила.

Водещ: Тези две кандидатури ще откажат ли другите партии, които не са издигнали свои кандидати, да го направят?

Борис Попиванов: Не би трябвало и няма да ги откаже, защото по някакъв начин, когато има едно особено състезание, то влиза във фокуса на публиката, във фокуса на медиите, и то прави видими и другите участници в това състезание. Сблъсъкът за София винаги е бил изключително интересен, но този път имаме основание да твърдим, че ще бъде още повече интересен, поради което със сигурност ще има доста кандидати. Те не само към софиянци, но и към цялата страна ще отправят совите послания, благодарение на възможностите, които столицата има. А освен това, когато говорим за едни конкретни кандидати, тези на т.нар. демократична общност в София, тяхното участие е още по-необходимо, просто защото в София е концентрирана огромна част то техния електорат и те няма как да се надяват  на силно присъствие в българската политика оттук нататък, ако не покажат убедителен резултат в София. Техният проблем е, че са разделени на две- кандидатурата на „Демократична България“ Борислав Игнатов и на „Спаси София“ Борис Бонев, което намалява техните шансове, и обърква може би техните избиратели. При всяко положение съм убеден, че тяхното участие ще бъде изключително настървено и те ще се опитват по всякакъв начин да покажат, че истинският сблъсък не е между Фандъкова и Манолова, а че София е синя в стария и традиционния смисъл, в този, в който те се надяват да имат силни позиции.

Водещ: В ГЕРБ номинациите за кметове в страната приключиха в началото на август, но само 4 са утвърдените кандидати. Умишлено ли се забавя процесът според вас?

Борис Попиванов: От една страна е умишлено, защото се знае, че колкото по-рано обявиш някакъв кандидат, толкова повече негативи той може да обере в предварителната фаза на предизборната кампания, но от друга страна на някои места не е случайно. Това е израз на колебанията на ГЕРБ и на Бойко Борисов за това кой е подходящият човек за съответното място. Защото след отстраняването на Цветан Цветанов от всички ръководни позиции в ГЕРБ, симптомите на кадрова криза в управляващата партия станаха видими, което налага очевидно и промяна на немалка част от досега емблематичните за ГЕРБ фигури по места, кметове вече с няколко мандата, и т.н. Ситуацията в градове като Пловдив или като Русе е именно илюстрация на тази несигурност на ГЕРБ към какво да се насочи, за да може да преодолее напрежението в совите редици и да спаси каквото може да се спаси от положението. Не бива да забравяме, че още с регистрацията си, както обикновено по традиция, първи като участници в местните избори, ГЕРБ заложи като своя цел запазване на позициите си в местната власт. Никой не говори за разширяване, а и не би могъл. През 2015 г. максимата, амбицията беше да се победи навсякъде, с всички средства и на вяска цена, и това остави малка възможност за разширяване на всякакви резултати. ГЕРБ изглежда в позицията на партия, която се стреми да удържи каквото би могло да се удържи от онова, което й е останало, и едва ли може да се надява за нещо повече.

Водещ: В Пазарджик БСП няма да издига кандидат, ще подкрепи независим. Общ е кандидатът на ВМРО с НФСБ в Пловдив. Какви са вашите очаквания за възможни коалиции?

Борис Попиванов: Предполагам, на всички е известно, че местните избори са времето на всевъзможни коалиции, а не просто възможни,  и че нищо от това, което законът не забранява, не би могло да бъде изключено априорно, защото коалициите вече не са просто на национално равнище. Те са свързани с разпределението на силите на местните фактори, така че най-причудливи, странни, абсурди образувания ще можем да наблюдаваме навсякъде. Най-голяма екзотика ще можем да видим именно на тези местни избори, както е в този тип вотове. Освен примерите, които цитирате, ние сме свидетели на други сигнали за неща, които едва ли бихме подозирали преди, че са възможни. Например за коалиция между ДОСТ на Лютви Местан и Земеделците /БЗНС/на Николай Ненчев, което също е една своеобразна изненада в българското политическо пространство, но в случая всяка от политическите сили калкулира совите възможности и по най-прагматично-циничен начин се опитва в тези места, където има някакви избиратели, да доведе до подходящи условия за себе си, така че да стигне до резултати, с които би могло да участва на политическия пазар. Това е мисията на малките партии – именно на местни избори да твърдят, че имат силно присъствие в страната и съответно, че си заслужава с тях да се работи за по-големи национални цели при бъдещи парламентарни избори.

Водещ: Не виждаме обаче практичния поглед от страна на малката коалиция. Единствено лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че могат да подкрепят някои от кандидатите на ГЕРБ, но от другите малки партии в коалицията нищо не чуваме.

Борис Попиванов: Те очакват наистина последния момент за регистрация и това не е само тактическо изчакване. То е свързано и с течащите, вкл. и в момента, преговори между всевъзможните малки партии и малки коалиции в България. Те до последният момент ще се стремят да намерят най-подходящите комбинации за себе си и ида ги регистрират като такива. Този процес, както е известно минава с много сериозни подводни камъни, с различни обрати,  изненади и вероятно една немалка част от коалициите и кандидатите на партиите в България ще можем да ги научим буквално в последния ден, когато изтича срокът на регистрация за местните избори.

Водещ: Политическият проект на Слави Трифонов ще успее ли да се разгърне до изборите? Обявиха, че официално от 5 октомври учредяват партията, но ще имат ли местни структури?

Борис Попиванов: Не. Това е невъзможно и аз не мисля, че някой от там си прави такива изводи. Създаването на партия с местни структури е начинание, което изисква много време и изисква и много пари. До началото на октомври това просто не би могло да се случи. По-скоро говорим за дълъг период от време, евентуалният проект на Слави Трифонов ще присъства по-скоро виртуално, ще присъства като медийна, телевизионна платформа, от което ще бъдат раздавани оценки и критики, съгласие и несъгласие за всички други участници в политическия живот. Слави Трифонов ще се държи най-вероятно като съдник на останалата политическа гарнитура в страната. За да може да трупа дивиденти за себе си, да трупа присъствие за едни бъдещи избори. Той не се интересува от местните, където трудно би могъл да направи пробив където и да било. Интересува се от парламентарните избори. На въпроса „защо сега се самообявява“ – тук логиката е свързана с политическия календар. При толкова важни избори за България, каквито са местните, свързани с живота на всеки от нас в общините, в които живеем, ако Слави Трифонов беше пропуснал тях, както пропусна няколко избора преди това, много по-трудно би могъл да обясни в последствие защо изведнъж се явява, защо изведнъж прави партия, а сега се опитва да реши тази сложна двойна задача – хем да не участва и да не понесе загуби от загуби на местните избори, хем да създаде илюзията, че присъства и че е деен наблюдател в самия изброен процес, така че така да застане от позицията на някаква висша инстанция. Това ще му бъде мисията оттук нататък, през следващите два месеца ще чуваме многобройни коментари от негова страни  от страна на неговия екип за това какви са дефектите на различните партии, кандидати, какви проблеми той вижда в тях, така че да може, след като мине местния вот, да се заяви много по-открито като бъдеща политическа формация с вече установени, утвърдени позиции в публичното пространство навсякъде из страната.

Водещ: Казвате, че се заявява за парламентарните избори. Възможно ли е да се цели и към президентските?

Борис Попиванов: Разбира се, всичко е възможно. Всичко обаче зависи от крайния резултат на местните избори. Тези местни избори, особено за разлика от предишните през 2015 г., са заредени с много неизвестни, до каква степен отстъпващите ГЕРБ ще успеят да задържат повечето позиции, които до този момент са имали в местната власт. Това ще постеле пътят за политическата конфигурация в следващата година – година и половина. Ще се види дали е открит пътят към пълен мандат на сегашното правителство и мнозинство, или ще има политически сътресения, които биха могли да доведат до промени. В този смисъл почти всички политически партии в България са ориентирали своето внимание към парламентарни и президентски избори през 2021 г., но гледат с едно око възможни, неочаквани сътресения, които биха могли да разбъркат силно картите още през следващата 2020 г.

Водещ: Утре е първото за новия сезон заседание на парламента. Да очакваме ли начало на предизборните сблъсъци?

Борис Попиванов: Разбира се, както обикновено. Парламентарната трибуна е средство за изразяване на политически позиции, вкл. и по повод на местни избори, в това мисля, че няма да има нищо изненадващо. Един е основният фактор, който трябва все пак да наблюдаваме в този период, който ще бъде силно натоварен от сблъсъците и драмите на местните избори – това е бюджетът за 2020 г., начинът, по който той ще влезе от МС в парламента, по начина, по който ще бъде разглеждан, защото ние ще го получим малко след вторият тур на местните избори и трябва да бъдем подготвени за изненадите, които евентуално правителството ни готви оттук нататък.

Елеонора ЧОЛАКОВА