Борис Попиванов, политолог: В това правителство, за да се избегнат политически и лобистки скандали, постоянно ще бъдат подменяни хора

Оставки, протести и оттеглени проектозакони – това са акцентите от управлението на новото коалиционно правителство за по-малко от месец. Усещат ли се вече трусовете във властта и какво поведение можем да очакваме от коалиционните партньори – тези и още теми ще коментираме с политолога Борис Попиванов в интервю за Сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Попиванов, все още не е изминал месец от работата на новото правителство, а станахме свидетели на оставките на двама заместник-министри от кабинета и служител на Министерството на отбраната. Разклаща ли се според вас стабилността в управлението и индикация за какво са тези оставки?

Борис Попиванов: На премиера Бойко Борисов много му се иска да управлява в стабилност, но все не му се отдава. И в предишния мандат, 42-то Народно събрание, беше нещо подобно, както си спомняме. Изглежда и това управление ще бъде постоянно разтърсвано от всевъзможни скандали, от всевъзможни проблеми, от всевъзможни пожари, които ще трябва да бъдат гасени по някакъв начин и ще трябва да свикваме с това. Ние, когато излъчвахме това правителство, като че ли се самоуспокоихме, че това е първият български кабинет от доста време насам, за който едно е сигурно – че ще управлява поне година и половина, до края на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и съответно няколкото месеца след това. В този смисъл, политическият въпрос, въпросът за властта е окончателно решен за един некратък период от време. Въпреки всичко тази коалиция, която беше сглобена между ГЕРБ и „Обединените патриоти“, е заредена с твърде много вътрешен драматизъм и едва ли ще управлява толкова безметежно и спокойно, колкото може би някои са се надявали.

Водещ: Вицепремиерът Валери Симеонов също стана обект на атаки от страна на опозицията, която пък поиска неговата оставка с довода „да бъде спасен нормалния политически живот в страната“. Основателни ли са според вас такива искания и докъде може да ескалира напрежението? Казвате, въпросът за властта е решен, но все пак?

Борис Попиванов: Не вярвам, че вицепремиерът Симеонов ще подаде оставка, макар в този конкретен случай той изобщо не е заявил позицията, а по принцип подобно поведение в една не просто европейска, в една цивилизована държава, е недопустимо – както като неговото, така и като част от неговите кадри. Човек би останал с впечатлението, че тях ги вземат на работа не с дипломи, а със снимки на определени места с фашистки поздрав. Тези неща не са смешни в никакъв случай. Струва ми се, че премиерът Борисов трябва да проведе много сериозен разговор със своите партньори, защото те не просто излагат него и страната си, но и създават постоянни основания да се види, че управлението е в криза, това да подкопава и международното, и вътрешното доверие в него. А това не бива да се допуска, ако искаме да имаме едно сполучливо, успешно европейско председателство и ако искаме най-малкото страната да се развива по някакъв начин през следващата година и половина.

Водещ: Казвате, необходим е сериозен разговор между коалиционните партньори. От ГЕРБ обаче нямаха ясна и категорична позиция по тези теми. Има ли опасност да станем свидетели на едно прехвърляне на отговорността – всъщност нещо, което се забелязваше и в предишните кабинети на Борисов?

Борис Попиванов: Точно така, това е класически стил на действие в такива случаи. Не е само случаят с тези кадри на „Обединените патриоти“, за които вече стана дума. Имаше един заместник-министър на здравеопазването, който напусна правителството още в деня, след като беше назначен. Струва ми се, че това пак ще бъде управление, в което, за да могат да се избегнат политическите и лобистките скандали, ще бъде силно персонализирано и постоянно ще бъдат подменяни хората. Премиерът Борисов ще бъде склонен да уволнява и да назначава постоянно, за да може да избегне възникващите критики и проблеми. Това ще бъде и управление чрез различни разследвания и предавания, по този начин – на базата на подобни разследвания, които се появяват удобно в съответния момент. Това ще бъде практиката и ние я виждаме още по самото съставяне на кабинета, по неговия персонален състав. Ние виждаме в него фигури, които са били на най-различни министерски позиции преди и за които сякаш няма значение какъв ресор ще им бъде даден, с какъв ресор ще се ползват оттук нататък, поради което и взаимозаменяемостта им подсказва ясно – няма да имаме промени в политиката, няма да имаме някакви кой знае колко изненадващи ходове оттук нататък и ще се пази някакво статукво, доколкото е възможно.

Водещ: Станахме свидетели и на едно доста бързо оттегляне на законопроект след протест пред Народното събрание. Можем ли да обобщим, че това ще бъде управлението, на което ще станем свидетели – по-меко, по-предпазливо, заради опасност да не се повторят вече познати сценарии?

Борис Попиванов: Да, в този смисъл ГЕРБ и Борисов би трябвало да са си извадили поука от досегашните си неуспешни мандати. Борисов все повече и повече влиза в това разбиране, в което управлението представлява само и единствено баланс – баланс между коалиционни партньори, баланс между управляващи и опозиция, баланс между бизнеса, дори на олигархията, в които някакви опити се предприемат, но ако се види, че възниква що-годе отчетлива съпротива срещу тях, те биват оттегляни. Този законопроект е такъв пример. Той беше изцяло направен на принципа „ако мине“. Не мина, но ще има и следващи, които ще продължават по същия начин. Зависи дали и къде ще има политическа и обществена реакция, на което аз съм сигурен, че правителството ще реагира доста бързо и внимателно, за да не допусне „излизането на влака извън очертания коловоз“.

Водещ: Може ли това да бъде „златният момент на опозицията, изпъквайки на по-преден план?

Борис Попиванов: Те имат безспорно много добри възможности, включително и заради доста по-сериозната си от предишния парламент парламентарна група. В крайна сметка, ще зависи от нея, защото до болка известна е истината, че политическа сила, която занимава обществото със себе си, със своите проблеми, не може да разчита на сериозно движение напред. БСП трябва вече след изборите, след второто място, което получи, да изясни бъдещите си отношения и да си изгради някаква много по-ясна цел, която да преследва, защото тези въпроси – кой спазва устава, кой нарушава устава и т.н., те могат да бъдат интересни само за тях, като партия, но не и за обществото, което очаква съвсем различни неща от тях. Целта, която БСП си постави в началото – да бъде силна, безкомпромисна, конструктивна – както щете я наречете опозиция – това не може да бъде цел на партия, имаща мащабите и заявките на БСП. Целта не може да бъде само опозиция. Тя трябва да бъде стремеж към властта в името на няколко ясни неща и съответно привържениците на левицата със сигурност ще очакват да чуят, и то доста скоро, какви ще бъдат тези неща. Този период, който тече в момента, е период на безвремие, който се надявам доста скоро да приключи.

Виктория МЕСРОБОВИЧ