Боряна Матева,ИМ- Исперих: В Нощта на музеите показваме основни находки от Източния некропол от последните 15 години, които се съхраняват в музея в Разград

Боряна Матева, директор на Исторически музей- Исперих, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-жо Матева как музеят в Исперих се включва в  Европейската нощ на музеите?

Боряна Матева: Организираме Нощ на музеите на 18 срещу 19 май. Тази вечер от 18.00 часа музейните ни обекти ще бъдат отворени за безплатни посещения до полунощ. На тракийската фолклорна традиция ще бъде посветена Нощта на Тракия в Етнографската къща. Предвидени са караоке, изложба на костюми, за първи път възможност за снимки с макет на фигури в народни костюми. Ще бъде представена и изложба графика на русенския художник Десислав Гечев. Нощ на древна Тракия ще представим в основната експозиция. Ще могат да бъдат разгледани за първи път основни находки от Източния некропол от последните 10-15 години, които се съхраняват в музея в Разград. Посетителите ще могат да се запознаят с прашката като антично оръжие- история и начини на употреба. Във фоайето пред музея ще бъде подредена реплика на тракийска трапеза, по модел на тази в Казънлъшката гробница. Всеки ще има възможност да се снима зад трапезата с наметало и венец на главата като истински тракийски аристократ. На малките ни посетители ще предложим ролята на археолози, ще могат да търсят скрити съкровища и да се опитат да реставрират късове керамика.

Фокус: Какво от находките на Източния некропол ще бъде показано?

Боряна Матева:Това са основни находки от последните 15-тина години. Придружени са от 12 информационни постера. Показани са основно гробни дарове- урни, съдове, реконструкция на сандъчето, в което са намерени златните дарове, самите златни предмети са на фотоси, защото те съхраняватв Археологическия институт в София, в залата със съкровищата. Може да бъде видян реставрирания канделабър от една от гробниците, амфори и други предмети.

Фокус: Колко посетители очаквате в Нощта на музеите?

Боряна Матева: Винаги очакваме много хора, практиката сочи, че ни посещават над 300 души.

Фокус:Как започна туристическият сезон при вас?

Боряна Матева:Началото е добро, отчитаме най- силния месец април за последните 10-12 години, с реализирани над 2 500 посещения, като досега не сме надвишавали 2000 души. Полагаме усилия и дано този ръст на посещения се запази през цялата година.

Фокус: А какъв археологически сезон очаквате?

Боряна Матева: Разкопките могат да започнат евентуално от средата на месец юли. Те ще бъдат на традиционните ни обекти- Тракийския град и средновековното селище Петрова нива. Подали сме молба за финансиране към Министерството на културата и сме в очакване.

Ивелина ИВАНОВА