Боряна Петрова, Община Асеновград: 250 души се възползват от социалната услуга „Осигуряване на топъл обяд“, но винаги има повече нуждаещи се лица и семейства

снимка: Община Асеновград

Асеновград. 250 души се възползват от социалната услуга „Осигуряване на топъл обяд“ в Асеновград, но винаги има повече нуждаещи се лица и семейства. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Боряна Петрова, главен специалист в Дирекция „Хуманитарни дейности“ в общината и ръководител на проекта за предоставяне на топъл обяд.  По думите й, списъкът с нуждаещи се лица се обновява поради промяна в обстоятелствата, в това число надвишаване минималния праг за доходи, също при починали или преместени на друг адрес лица, при влизане в болница. „Някои лица сами се отказват от услугата“, коментира тя.

Социалната услуга се предлага от 1 октомври 2016 година до декември миналата година, като общият бюджет по проекта е 536 623,68 лв. В края на декември миналата година кметът на Асеновград д-р Христо Грудев подписа Допълнително споразумение към договора с Агенцията за социално подпомагане чрез Дирекция „Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция” за продължаване дейностите по социалната услуга до 30 април тази година.

Боряна Петрова обясни, че от социалната услуга могат се възползват хора, които са на месечно подпомагане от Дирекция „Социално подпомагане”, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи граждани и семейства, получаващи минимални пенсии, също скитащи и бездомни лица. „Лицата подават заявления в общината, правим справка в „Социално подпомагане“ дали отговарят на условията, проверяваме в Домашния социален патронаж дали не получават услуги по друга програма, за да не се дублира финансирането, след което се сключва договор и лицата получават всеки ден топлия обяд“, каза Петрова.

Тя посочи, че всекидневното обедно меню, което получават лицата, е разнообразно и хранително. „В него не е включен десерт, но има първо и второ ястие, както и хляб.  Като пример за обедно меню мога да посоча – леща, пълнени пиперки с кайма и хляб, супа-пилешки дробчета, шницел със залата от зеле и моркови, и хляб, също супа-домати, руло „Стефани“ с картофено пюре и хляб“, каза още Петрова.

Тя допълни, че основната цел на социалната услуга е подобряване качеството на живот и осигуряване подкрепа на най-уязвимите лица и семейства, които не могат сами да си осигурят храна.

Тони МИХАЙЛОВ