Боряна Стоймирова, БЧК – Благоевград: Липсва интерес към професията „воден спасител“ заради ниското заплащане и сезонната заетост

снимка: ВСС при БЧК

Боряна Стоймирова, специалист по водно спасяване към БЧК – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Със затопяването на времето доста хора вече започват да обмислят къде да се разхлаждат от горещините и все повече търсят различни водни басейни. Какво обаче ще им препоръчате Вие като експерт за избягването на инциденти?

Боряна Стоймирова: Първият ми съвет към хората е да посещават водни обекти, които са охранявани от водни спасители. Също така е важно родителите да наглеждат своите деца, за да не бъдат допускани инциденти. Нека не забравяме, че когато идем на някой воден басейн, водните спасители няма как да наблюдават всички и да се грижат за всички, които се намират на съответния обект. Важно е ако видим човек в беда да реагираме правилно, тоест да преценим риска и незабавно да потърсим помощ ако самите не можем да окажем такава, въпреки че би било много хубаво ако човек може да оказва помощ и самопомощ при воден инцидент. Нека не забравяме, че ако не се чувстваме готови, то не е задължително да скочим във водата, защото така може да застрашим както живота на изпадналия в беда, така и нашият. Български червен кръст има най-различни програми чрез които обучаваме децата за превенция на водния травматизъм и мисля, че те са изключително полезни за подготовката на подрастващите. В началото на месец май плануваме отново да започнем активна кампания за превенция преди децата да излязат във ваканция, за да може да бъдат подготвени за летния сезон и той да бъде успешен и безопасен.

Фокус: Български червен кръст се занимава и  с обучението на спасители. Тази година в Благоевград ще има ли нови курсове?

Боряна Стоймирова: Курсовете за воден спасител на плувни басейни и водни паркове, организирани от Българския червен кръст – Благоевград започнаха на 14 април. Тази година започнахме малко по-късно, но това не зависеше от нас. Причината е, че всъщност търсенето определя предлагането и едва сега успяхме да сформираме група. Искрено се надяваме, че след края на курса участниците в него ще имат желание и ще надградят своите знания в рамките на курса за водни спасители за открити водни площи и море. За съжаление се наблюдава понижен интерес през последните години към тази професия и лично аз не мога да си обясня каква е причината. Може би ниските заплати и най-вече сезонната работа на професията „воден спасител“. Всичко това кара младите хора да се насочат към други професии и друга временна заетост. Знаете, че например студентите предпочитат да заминат за лятото на бригади в чужбина за летните месеци, което им донася повече и по-добри доходи.

Фокус: За водните басейни, които се намират в Област Благоевград има ли достатъчно спасители или и тук имаме недостиг?

Боряна Стоймирова: В нашата област ежегодно заверяване между 150 и 180 талона. Ако тези лица остават в нашия регион, то те са абсолютно достатъчни, за да покрият търсенето на водни спасители. До колкото знаем обаче много голяма част от тях през летния сезон отиват да работят по морето. Въпреки това към нас няма конкретни запитвания от хора в областта, които търсят водни спасители, а и ние самите по никакъв начин не можем да определим колко от обучените от нас спасители ще останат тук. По време на самите курсове насочваме самите обучаващите се, но не можем да ги задължим да остават в нашата област, защото все пак пазарът е свободен.

Фокус: А всъщност ефективна ли е работата на спасителите и имате ли данни за удавяният, които биват регистрирани в страната ни?

Боряна Стоймирова: През последните години България се намира на челни места по най-малко удавали се в Европа или поне такава е нашата статистика, която подаваме ежегодно. Искаме обаче да кажа нещо друго, което е свързано с това, че по морето вече започнаха да си внасят водни спасители от други държави. Да, наистина заплащането на водните спасители не е много атрактивно, но пък професията „воден спасител“ е начин по който лицата, които имат навършени 18 години, но все още са учащи, да съумеят да работят нещо, което е хубаво като професия. Знаем, че в тази възраст младите искат да се забавляват, да са по морето, а това е един хубав начин да ги направят. Според мен ако активно започнем да внасяме спасители от Русия и други близки страни, то това означава, че нашите деца ще останат без работа. Може би трябва по някакъв начин повече да се говори за тези проблеми, за да може те вече да не стоят пред нас.

Ливия НИНОВА