Боряна Стоймирова, специалист по водно спасяване към БЧК – Благоевград:  От тази година турнирът по водно спасяване в Благоевград ще носи името на Ичко Бойчев – дядото на председателя на БЧК акад. Христо Григоров

снимка: ВСС при БЧК

Боряна Стоймирова, специалист по водно спасяване към БЧК – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Стоймирова, тази събота и неделя в Благоевград ще се проведе втори турни по водно спасяване „Ичко войвода“. Ще ни разкажете ли малко повече за събитието?

Боряна Стоймирова: Наистина за втора година в Благоевград ще проведем турни по водно спасяване, в който участие ще вземат 19 плувни отбора от цялата страна. Съответно нашите областни организации ще представляват тези отбори. Състезателите са приблизително 170 човека. В Благоевград ще пристигнат представители  от Велико Търново, Сандански, София и София област, Варна, Смолян, Севлиево, Академия на МВР, Добрич, Русе и Бургас. Очаква се да пристигнат гости и от Битоля, Македония. Гости на събитието се очаква да бъдат кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, както и акад. Христо Григоров, който е председател на Български червен кръст. Всъщност името на турнира е на името на неговият дядо – Ичко Бойчев.

Фокус: Нека кажем за нашите слушатели в двата дни от колко часа ще могат да гледат турнира?

Боряна Стоймирова: Турнира ще бъде в два полудни, като започваме на 14 април от 15.00 часа. В неделя турнирът ще започне малко по-рано – от 10.00 часа и ще продължим до към 14.00 часа. Хубаво е да отбележим, че на турнира като гости ще присъстват две абсолютни световни шампионки по водно спасяване – Теодора Томова и Емилия Юрукова, които съответно ще наградят отборите победители, но и първенците в отборното комплексно класиране.

Фокус: Тъй като това е втори турнир и вече имате опит в провеждането му, то каква е равносметката Ви от първото издание и успешен ли е той? Какво всъщност можем да научим ние като зрители?

Боряна Стоймирова: Самият спорт водно спасяване не е особено популярен, но пък е изключително атрактивен.  Ние не можем да се дистанцираме по никакъв начин от плувните клубове и се радваме, че те са отворени към нас. Дисциплината водно спасяване е много интересна, а плувците, които участват в такива състезания много се забавляват. Малко по-различни са от плуването, но пък са доста интересни и атрактивни. В състезанието надпреварата е в няколко дисциплини с буйк и плавници; плуване под препятствия; хвърляне на спасително въже, което няма нищо общо с плуването. С провеждането на такива турнири се получава един воден празник, който радва състезателите, които не се надпреварват в чистия си вид състезания като тези по плуване.

Ливия НИНОВА