Боян Томов: Вслушвайте се повече в идеи, а не в негативна кампания

Боян Томов, директор на сайта за българските общини kmeta.bg, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Продължава електронното гласуване за конкурса „Кмет на годината“, в което се поставя оценка за работата на местните власти за 4-годишния им мандат 2015-2019 г. Победители са тези градоначалници, събрали най-много гласове в онлайн допитването. Те ще бъдат обявени на 18 септември. На конкурса и проблемите на местната власт е посветена първата ни среща за тази вечер с Боян Томов, директор на сайта за българските общини kmeta.bg. Г-н Томов, за седма поредна година ръководеният от вас сайт за българските общини „Кмета.бг“ организира националния конкурс „Кмет на годината“. Кое е по-различно?

Боян Томов: Ролята на Портала на българските общини „Кмета.бг“ е по някакъв добър смисъл начин да прави популяризиране на работата на българските общини. По-различното в един конкурс и особено в „Кмет на годината“ е това, че всяка година той придобива своята по-голяма популярност – повече хора, които гласуват, повече общини, които си правят на местно ниво кампании, призовават своите съграждани да гласуват, една равносметка на кметовете в какви проекти са инвестирали, дали да се справили добре, дали гражданите са им ги оценили по подобаващ начин, дали не са сбъркали в избора си на проект. Така че всяка година тази конкуренция, в добрия смисъл на думата, се засилва, освен в хората и  в гражданите на различните населени места, така и в общинската администрация.

Водещ: Продължава електронното гласуване за различните категории. Какво е вашето впечатление?

Боян Томов: Моето впечатление, и това го казах преди малко, е, че има голяма активност от гражданите, от различни граждански общества в различните населени места. Хората избират през социалните мрежи, през местните медии, да правят различни кампании, по различен начин да популяризират своя градоначалник и да призовават хората да гласуват. Чувам, че има общини, които са направили изнесени офиси с лаптопи. На мен това ми харесва, че има позитивизъм, има спортен дух. Това е най-хубавото. Ние не можем да бъдем и хората, гласуващите, да бъдат точни в мнението си, но едно такова състезание дава възможност първо, да се види в града какво се случва, и второ, мотивира градоначалника, мотивира градската управа, мотивира хората, които работят в тази управа, да работят по-усилено и да развиват повече проекти.

Водещ: Какъв е профилът на съвременния кмет отличник?

Боян Томов: Съвременният кмет трябва да бъде по-близо до хората. Много е важно това, че градоначалникът е мажоритарно избран. Той бива избиран на всеки четири години. Много важни са няколко неща. Първото е да обещава по-малко. Нека да изпълни повече, но да обещава по-малко. След което е много важно да бъде близо до хората, за да знае по-добре техните проблеми. Понякога има ситуации, в които хората се оплакват повече на градоначалника, но те зависят от националните институции и той в такъв момент нищо не може да направи, но изключително важно е близката комуникация на градоначалника с неговите  граждани. Забелязвам, че все повече това се засилва през годините, но забелязвам и другата тенденция – че един кмет дълго време го няма, изведнъж, когато идва предизборна кампания, той се появява. Има и такива случаи, за съжаление.

Водещ: През категориите от вашия конкурс: „Кмет на годината“, „Кмет на гражданите“, „Градска среда“, „Транспорт“, „Туризъм, култура, фестивали и традиции“, „Образование, спорт и младежки политики“, „Инвестиции и работни места“, „Социална община“, „Смарт сити“, какви проблеми се открояват в българските общини?

Боян Томов: Един от големите проблеми на общинската администрация в България е ниското заплащане на администрацията. И е много трудно да запазиш квалифицирани хора, които да работят и да развиват проекти. Всяка година европейските институции залагат много по-тежки критерии, които трябва да се изпълняват, трябва да се описват в едни големи и дълги проекти, които са в класьори, те не са няколко листа, те са няколко класьора. И това е един от най-големите проблеми на общинската администрация – заплащането. Аз съм радетел на това, че може би трябва да има по-малко общински администрации, но да има по-добро заплащане. Това е нещото, по което смятам, че трябва да се работи. Другото е децентрализацията, за която говорим от дълги години и която не се случва, за съжаление. Но това изключително много зависи от изпълнителната власт. И ако една изпълнителна власт има нуждата и желанието да държи в ръцете си общинската администрация и затова по никакъв начин не прави никаква реформа и не работи в посоката за децентрализация и повече свобода на общинската администрация, то това е тъжно. Защото каквото се случва в града, независимо кой е виновен, винаги се стига до кмета.

Водещ: Казахте, че сте радетел за намаляване на броя на българските общини. Реалистично ли е да се случи и по какъв начин?

Боян Томов: Не е реалистично, защото изключително много тогава популисти ще се намерят, които да кажат – ето, тук ни заличават като град, заличават ни като община, и никой няма да обясни, да даде правилното обяснение, че може би при една по-намалена администрация, при една по-добра и ефективна, може би ще се случват повече проекти. Защото има малки общини, които нямат абсолютно никакъв капацитет, нямат никаква финансова възможност да назначат хора, експерти, които да работят за реализиране на европейски проекти. И тя разчита единствено изцяло на местни данъци и такси и на някакви пари от държавни бюджет.

Водещ: Вие организирате конкурс „Кмет на месеца“, освен „Кмет на годината“. Как тези конкурси влияят на местната власт, така че тя да бъде повече на гражданите, отколкото на партиите?

Боян Томов: Аз много се радвам, че нашият конкурс няма партийна окраска, има точни теми, ясни теми, свързани с проекти. Хората биват гласувани и затова нямаме и жури, нямаме по никакъв начин някаква друга намеса. Онлайн гласуването за мен е изключително важно, защото това е най-демократичният начин, по който може да бъде избиран човек, независимо в какъв конкурс участва. Темите всеки месец са различни, в зависимост от месеца, в зависимост от зададените теми от общините. Общо взето това е добро състезание,  позитивно. Всеки ден си говорим, как не желаем лоши новини, всеки ден си говорим, как вече ни е омръзнало, искаме позитивизъм, искаме да чуем нещо хубаво. И ние може би и това се стараем – всеки месец задаваме хубава тема и гражданите да гласуват. Тогава е за 15 общини, малка, средна и голяма община по 5, тогава гражданите гласуват.

Водещ: Променят ли се през годините и в каква посока факторите, които влияят на местното самоуправление?

Боян Томов: О, променят се със сигурност. Със сигурност гражданите станаха по-будни, по-активни, по-голям граждански контрол има. Социалните мрежи помагат също за това. Така че факторите се променят, а градоначалниците стават все по-внимателни, предпазливи, все повече се стараят да изпълняват това, което са обещали. Защото така или иначе, независимо дали на 4 години, те могат да бъдат наказани. Всъщност ти можеше да бъдеш наказан всеки ден, защото ти си от този град, трябва с високо вдигната глава да ходиш по улиците на своя град, а не да се срамуваш от това, което ти и твоята администрация прави. Така че през годините доста градоначалниците и общинската администрация се промени. Промени се за добро. Има повече граждански контрол, има повече гражданска активност, което е добре. И гражданската активност, и гражданският контрол трябва да бъдат в позитивен смисъл и да представляват градивна критика, която да спомага за по-добрата работа на администрацията.

Водещ: Как си взаимодействате с Националното сдружение на общините в България?

Боян Томов: С Националното сдружение на общините работим по добър начин, повече експертен. Ние получаваме от там повече информация, която е свързана с различни дейности на различните общини и различните региони. Аз там, бих казал, че трябва да се заложи също повече експертиза и да се инвестира повече в хората с експертиза, които да бъдат в помощ на малките общини, които нямат тази възможност. Значи, големият проблем са малките общини. Те са около 120. Това е почти половината от местното самоуправление. И това е изключително важна тема.

Водещ: Как може да се създаде, да се концентрира и използва тази експертиза, насочена към малките общини?

Боян Томов: Аз смятам, че ако и Сдружението на общините, и малките общини по някакъв начин си направят някакъв експертен център, който да подпомага, защото чисто математически, ако от сто места дадат по 2 лева е едно, друго е, ако от едно място трябва да се дадат 20 лева. Защото проектите, които са за малките общини, те са едни и същи, те са идентични. В различни ресори са, но са идентични. Така че има методи, по които може да се помогне на малките общини да бъдат активни при създаване на проекти, да печелят повече инвестиции с добро изпълнение. Защото понякога доброто изпълнение зависи и от експертизата на хората, които контролират този процес.

Водещ: Господин Томов, бихте ли се съгласили с максимата, че няма малка или голяма община, има добър или лош кмет?

Боян Томов: Абсолютно. Независимо какви ресурси има. Така е и при хората. Има добър човек, има и лош човек. Има добър кмет, има и лош кмет. Хубавата тенденция е, че все по-малко са лошите кметове в България.

Водещ: Какво очаквате от местните избори на 27 октомври?

Боян Томов: Изключително много разчитам на позитивна кампания, на кампания на идеи. Мисля, че политическите партии, формации и различни движения, инициативни комитети разбраха във времето, че една негативна кампания не води до нищо. Напротив, води до негативизъм, води до нисък резултат. Аз ги призовавам да чуят местното население, то да си каже проблемите, да си каже това, което иска, и тези кандидати да помислят върху кое биха се насочили, какво биха могли да обещаят, така че градът за хората да стане по-хубав. Това е важното. Кой с кого има взаимоотношения – няма смисъл. Това мен лично не ме интересува. Мен ме интересува, като гражданин, например, на София моят град да е чист, да е по-зелен. Имаме прекрасна транспортна инфраструктура, имаме вече много хубави паркове. Така че мен това ме интересува.

Водещ: Какви идеи очакват българските граждани от своите кандидати за кметове?

Боян Томов: Има градове, в които все още гражданите очакват местната управа да работи за привличане на повече инвестиции и отваряне на работни места. Но все повече градове имат нужда от добра градска инфраструктура, паркове, места за отдих, чистота и добро уреждане на тротоарните и уличните междублокови пространства. Това са важните теми на хората. И вярвайте ми, че ако един кмет не направи един голям булевард, а направи 10 улички в кварталите, хората много повече ще го приемат и ще го признаят, отколкото ако е направил един булевард. И другото нещо, тази практика всяка година да запълваме дупки, е порочна. Аз го казвам от личен опит. Живеят в центъра на София, на една стара улица, на която всяка година ние кърпим дупки. Няма смисъл. По-добре намерете средства и за четири години от тези средства, които ще дадете да кърпите дупки, я направете цялата – от А до Я. Така живущите биха били много по-съгласни, отколкото всяка година да кърпим дупки.

Водещ: Кой се очертава да бъде кмет на годината в навечерието на местните избори?

Боян Томов: Нямам представа, защото гласуването е до 15 септември на „Кмет на годината.бг“. Много ще се радвам на голяма активност и кметът на годината да спечели с много гласове.

Водещ: Много ви благодаря за това интервю.

Боян Томов: И аз ви благодаря. Благодаря на радио и агенция „Фокус“ за дългогодишната подкрепа на тези инициативи. И ви пожелавам успех на предаването, а на всичките ваши слушатели мога едно нещо да кажа – вслушвайте се повече в идеи, а не в негативна и черна кампания.

Цоня Събчева