Боян Томов: Да бъдем активни, защото без активно гражданско общество няма как да се извършва промяната

Боян Томов, директор на сайта за българските общини kmeta.bg, в интервю за изборното студио на Радио „Фокус”

 

 

Водещ: Поканих Боян Томов, директор на сайта за българските общини kmeta.bg на разговора в ден, в който България избира своите кметове. Поканих го, за да поговорим какво трябва да представлява един кмет, на какви условия да отговаря?

Боян Томов: Един кмет, той трябва в XXI век да бъде иноватор, да бъде последователен спрямо своите обещания, да бъде честен и да има по-малко обвързаност. Това е формула, която би могла да успее. Защото българският гласоподавател и по принцип българският гражданин някак си му писна да се съобразява с различни градоначалници, които имат обвързаност било то политическа, било то корпоративна, каквато и да е. Един кмет трябва да бъде кмет на своите граждани на своето населено място.

Водещ: Как хората да се ориентират, че техният кмет и техният кандидат няма политическа, партийна, нито корпоративна обвързаност? Това вижда ли се от пръв поглед?

Боян Томов: Естествено, че се вижда. Може да се проследи спрямо проектите кои фирми, кои компании ги взимат, по какъв начин ги взимат. Но едно от неприятните неща в нашата действителност, е, че ние се сещаме да търсим отговорност, да задаваме въпроси и да изискваме отговори по време на изборите. Гражданското общество трябва да бъде будно и да изисква такъв тип контрол през целия 4-годишен мандат на един градоначалник. И тогава може много ясно да види, да проследи това, което е обещал на изборите, програмата, с която е бил, и какво се е случило през годините. Така че много лесно може да се види, дали един кмет е изпълнил обещанията или поне по-голямата част от обещанията, дали има корпоративни или политически зависимости. Това не е трудно, особено в рамките на населени места. Все пак да не забравяме, че голяма част от кметовете, които в днешния ден избираме, са кметове втори, трети мандат. Така че гражданското общество в даденото населено място, то би трябвало да е ориентирано, как се справя неговият градоначалник.

Водещ: Какви са възможностите за творчество в работата на местната власт? Мнозина наричат творчеството „иновации“, но бих предпочела да го наречем с българската дума.

Боян Томов: По принцип всеки градоначалник е творец. Безспорен факт. Той твори всеки ден различни проекти, различни инициативи като тематика, които да се случват на територията на неговата община. Много важно е да се реализират проекти и да се творят проекти, които да бъдат устойчиви във времето, хората да могат да ги виждат, за да ангажира тяхното внимание. Това би дало възможност дадената община да бъде забелязана не само от гражданите на самото населено място, ами и от други, от други райони, от други общини. И другото, което е много важно, е чрез творенето всеки ден през тези 4 години, докато един градоначалник е кмет, да може и да се гордее, да се хвали и да ги дават за пример него и неговия екип за добри практики на своите колеги, да влиза в различни състезания. Например, преди няколко седмици мина конкурсът Кмет на годината – такива състезания са полезни, но на тях трябва да излезеш и да покажеш добра практика, добра платформа, по която ти си тръгнал и си я реализирал в твоя град.

Водещ: Много често, когато пътуваме в чужбина, особено в Западна Европа, в немалко техни градове си казваме: „Ах, защо и това не може да стане в България?“ Толкова ли е трудно? Ето, ние сме членове в Европейския съюз, но някак си все още има какво да желаем от нашите градове.

Боян Томов: Знаете ли, каква е разликата между това, когато пътуваме в дадени градове в Европа и когато сме тук? Първо, тук имаме преценки, че можем да се оправим с всеки проблем – имам предвид корупцията на ниските нива. В чужбина ние сме дисциплинирани. Това можем да го видим, колко много българи, когато посетят чужбина, те спират на светофарите, карат внимателно, съобразяват се с правилата, не псуват, не викат, не крещят – съобразяват се с всичко, което държавата го е вкарала в рамки като закони и правила. Тук ние се мислим в повечето случаи за безнаказани. Има я тази безнаказаност, има го този привкус в хората. Това е нещото, което вреди. Давам пример с проблем, който е свързан с общините – това е видеонаблюдението. Ние все още нямаме нормативна уредба, която да позволява на общините, изградили видеонаблюдение на територията си, да могат да санкционират. Видеонаблюдението единствено в момента помага на разследващи органи при инциденти и при някакви битови престъпления. Но общината няма право да санкционира граждани чрез видеонаблюдението. Така че думата, която много често според мен би могло да се използва за нашата действителност, това е „безнаказаността“. Смятам, че хората все повече искат тази безнаказаност да получи висок отзвук, силен шамар от обществото. Защото ако днес си позволим аз, вие, някой да се опита да корумпира, той прави система, която в утрешния ден ще вреди на нашите деца. Може би на нас няма да ни вреди в момента, но в утрешния ден създадена от нас такава система на дребна корупция, тя ще вреди на нашите деца. И това много хора не могат да го разберат.

Водещ: Г-н Томов, кои са проблемите, които стоят пред българските общини? Може ли да се зададе такъв обобщаващ по принцип въпрос за всички?

Боян Томов: Най-големият проблем буквално за цялата страна е демографският прираст. И аз призовавам всеки градоначалник да съумее така, че да се инвестират повече пари и повече средства да се отделят за ин витро програми, защото много малко хора, според мен, осъзнават как се топим. И това е голям, огромен проблем. И пак казвам, този проблем също ще го видят нашите деца, нашите внуци. И тогава ще ни търсят отговорност, какво сме направили ние, за да променим нещата. Демографската криза е голям проблем, изключително голям проблем. И затова ние всеки ден говорим за ромския вот или за неграмотността на ромското население. Но ние всеки ден го поощряваме, защото абсолютно нищо не правим по въпроса с демографската криза. Аз не чух една концепция, която да се изпълнява или да се реализира на каквото и да е ниво, било то местно, било то национално. Това е големият проблем.

Водещ: Изборите ще минат и ще заминат. Ще мине първото гласуване, ще преминат след него и балотажите. С какво трябва да започнат работа в следващия мандат кметовете?

Боян Томов: Новите кметове да си направят докрая ревизията, за да видят с какво почват и какво е състоянието на общината. И изключително важно е да информират своите граждани, защото в утрешния ден, ако не кажат в какво състояние са заварили общината, отговорността ще я носят те. А за всички тези, които ще бъдат преизбрани, които са сигурни, да седнат и да си прочетат много добре програмите, които са дали на хората. Да седнат да осмислят това, което са обещали, защото тези, които са преизбрани, те не са от вчера, и знаят много добре, че това, което обещаят, би трябвало да знаят и как да го изпълнят. И да започнат по точки да изпълняват своята програма. Мнозина си мислят: „Изборите ще свършат, хората ще забравят, след 4 години ще му мислим“. Мисля, че хората вече не са толкова глупави. Мисля, че ще започнат още от началото да изискват това, което им е обещано. В края на краищата, какъв е смисълът и каква е ползата да излъжеш? Вече времето толкова бързо лети, нали след 4 години пак ще дойде времето, когато даваш отчет, ще обещаваш, и хората тогава ще те накажат. Ако нещо не можеш да изпълниш, излез и обясни, защо не можеш да го изпълниш, и направи така да информираш своите съграждани, защо това не можеш да изпълниш, но не се крий.

Водещ: С какво бихте се обърнали сега към българите, към гражданите на България, към хората, които днес избират своите градоначалници?

Боян Томов: Да бъдем активни, защото без активно гражданско общество, може би тази фразата е изтъркана, но без активно гражданско общество няма как да се извършва промяната. Контролът е в ръцете на хората. Много хора може би, които ни слушат, ще кажат: „Това момче сигурно е луд“. Не, контролът е в ръцете на хората. Те трябва да бъдат активни. Те биват ли активни, виждат, че нещата се променят. Аз и в предишно събеседване с вас казах, много от градоначалниците станаха активни в социалните мрежи, станаха активни в медиите, в националните медии, което дава възможност да се задават повече въпроси от гражданите, да се искат повече отговори. Така че активността е изключително важна.

Водещ: Много ви благодаря за тази среща.

Боян Томов: И аз ви благодаря. Пожелавам един, няма да е лек деня, но успешен и всичко най-добро на вашите слушатели.

Водещ: И стискаме палци на гласуваща България да избере своите кметове, с които да върви напред през следващия мандат.

Боян Томов: Дай Боже.

Цоня Събчева