Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

 

Боян Чуков, експерт в борбата с тероризма, в интервю в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод реакциите след атентата срещу две джамии в Нова Зеландия и какви реципрочни действия ще последват?

Водещ: Господин Чуков, светът като че ли беше приел, че екстремизмът и терористичните атаки могат да дойдат само от ислямския свят. Събитията от събота хвърлиха света в шок. Изненада ли е това расистко престъпление и как въобще можем да го наречем?
Боян Чуков:  По принцип е изненада за територията на Австралия и Нова Зеландия, по-скоро за Нова Зеландия, тъй като там не е имало терористичен акт от 1990 г. Т.е. Нова Зеландия се считаше за един райски кът, където е абсолютно спокойно. И да не забравяме, че една голяма част от западния елит започна да влага огромни капиталовложения върху движимост. Там бяха направени огромни противоатомни бункери и имаше планове на мощни транснационални корпорации, които са базирани в Западна Европа и САЩ да се прехвърлят в Нова Зеландия. Сега с това събитие се оказва, че мястото не е чак толкова на „завет“ и не е чак толкова тихо и кротко. Даже си спомням, че 2016 г. Хилари Клинтън, която е изключително близка приятелка на сегашния министър-председател на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, се готвеше да се прехвърли да живее при нея в Нова Зеландия. Тъй като между тях двете има голяма идеологическа близост. Министър-председателката на Нова Зеландия е била лидер на Световната социалистическа младеж, а знаете че демократите също така имат някакъв социалистически оттенък.

Водещ: Може ли в такъв случай да намерим връзка между двете събития, именно заради това да е организиран този терористичен акт?
Боян Чуков: Бих искал да обърна внимание за термина, който се нарича „нейм дропинг“, което означава хвърляне в пространството на множество думи, които разсейват начина, по който човек започва да анализира дадено събитие. Неговият манифест, това което е написано по оръжието  е класически случай на „нейм дропинг“. Оказва се че той и неговите приятели, които са участвали във всичко това, са някакви новозеландски или австралийски любители на историята и най-вече на тази в нашия регион на Балканите, които имат познания на професорско ниво, а в същото време в дома му няма и една книга. А ако погледнем последните няколко години в кои страни е ходил, как се е придвижвал, защото той е бил не само на Балканите, той е бил в Пакистан, той е ходил включително и в Северна Корея, остава въпросът кога точно е чел всичко това и как точно е разбрал всичко това? А още повече се оказва, че може даже да пише на кирилица, има надписи и на арменски. Което за мен лично той не е авторът на това, което го е изпратил като манифест. А в самия манифест много ясно са обозначени хората, които са противници. И хората, които по един или друг начин той ги злепоставя. В манифеста никой не обърна внимание на това, че имаше един въпрос „Как оценявате Доналд Тръмп, той положителна или отрицателна личност е?“ Отговорът е – да, аз го подкрепям, защото той връща самочувствието на бялата раса. Нали разбирате, един който се обявява в същия този манифест за екофашист, за расист, прави някакви знаци тайни по времето в съда, да каже че подкрепя Доналд Тръмп – това какво означава? Че ударът е срещу Доналд Тръмп. След това не направи впечатлени на никого, че той в своя манифест хвали Каденс Оуенс, която е цветнокож американски политик и която благодарение на своята харизма привлече към Доналд Тръмп една голяма част от цветнокожите младежи в САЩ. Сега се оказва, че той подкрепя тази млада жена като фашист. Нали разбирате, че ударът е в една известна степен и срещу американския президент. Да не кажа, че на практика той беше принуден да отговаря на въпроса как оценява случая в Нова Зеландия и какво му е отношението към извършителя на терористичния акт. Така че този манифест, той отговаря на много въпроси. И там изрично са посочени като врагове Ердоган, посочена е Ангела Меркел. По-точно, четейки внимателно манифеста, виждаме по какъв начин са насочени ударите и срещу кого са насочени ударите. Но повтарям пак – основната фигура за мен в случая е Доналд Тръмп и този случай с тези коментари той влиза във вътрешнополитическата борба в САЩ между демократите и републиканците. Дайте да не си правим илюзии. Сега всички говорят, че в САЩ не са тази велика сила, които бяха, но все още всяко сътресение вътрешнополитическо в САЩ има отражение в целия свят.

Водещ: С една дума той в никакъв случай не е действал сам. И вие виждате и един политически привкус на тези събития, които имат за цел да се отразят върху световните политически събития?
Боян Чуков:  Има много неща, които нямат обяснение. Първо, намекнах още в самото начало, тези „енциклопедични знания“, които трябва да притежава дадената личност, за да напише това, което той е написал, в кавички го казвам, това означава че той трябва да стои денонощно пред книгите и да се образова, за да постигне това професорско ниво, тъй като вие виждате, че при коментара на неговия документ, който той е изпратил, се включи академичната общност на най-високо ниво. А в случая става дума за 28 годишен младеж, който признава, че е бил изключително посредствен ученик, едва е преминавал от един клас в друг, а след това заявява пак в своя документ, че това е безсмислица и безумие човек да ходи в университетите, защото няма какво да научи. Снимките от неговия дом показват, че там няма абсолютно никаква библиотека, никакви книги, като се добави и това, че той постоянно пътува, остава въпросът кога точно е имал възможност да чете? Втори момент, който е много важен, той показва че е изключително беден човек. Човек, който е бил фитнес инструктор, който едва си е изкарвал прехраната. В същото време той притежава уникална колекция от скъпо струващи оръжия, някои от които са тунинговани, цевите им са подобрявани и т.н. Получава лиценз „А“ за оръжие. Всичко това са факти, които един много беден човек няма как да ги постигне, освен ако да речем няма нещо, което ние не виждаме.

Водещ: Какво трябва да ни показва този случай? Какви изводи трябва да си направим и накъде да се насочи вниманието на разследващите, а според това, което казвате вие – и на политиците?
Боян Чуков: Аз лично съм притеснен от това, което стана в Нова Зеландия, защото това само на пръв поглед изглежда много далеч. Знаете че на Балканите обстановката не е много добра. Имаме известни напрежения, даже бих казал сериозни напрежения около Косово, около Сърбия. Знаете че имаме проблеми с Република Сръбска, с Милорад Додик в Босна и Херцеговина. И ако погледнете манифеста на Тарант и историческите му препратки, в по-голямата си част те касаят нашия регион и по-точно касаят битката на славяните срещу мюсюлманите. Т.е. той връща отново, рециклира картината на конфронтацията между социокултурната мюсюлманската и славяно-православната компонента на нашата територия. Песента, която се чува по време на терористичния акт е песен във възхвала на Радован Караджич, който е от Република Сръбска. Т.е. аз се опасявам, че това може по един или друг начин да реанимира конфронтацията на Балканите, което в никакъв случай не е в наша полза. Защото вече след този акт в джихадистките сайтове известни лидери на мюсюлманите имат много заплашителни реплики, имат много заплашителни закани – идваме, вие ще видите, ще си платите за абсолютно всичко това. Кой ще си плати? Виждате, че в манифеста горе-долу векторът е насочен и е пределно ясен. Да, има и за Западна Европа, има и за битката при Поатие, но там е някак си мимоходом казано. Другото което е силно смущаващо е това, че се използва символика – имам предвид „Черното слънце на Туле“, което фактически след като свастиката става неудобна да се показва, се използва този знак, който разбира се е символ и на „Азов“, един от батальоните, които са неофашистките в Украйна. Така че за мен това е един малък импулс, но много точен, който би могъл да реанимира много неприятно основните постулати на теорията на Самюъл Хънтингтън за кървавите граници на исляма, не дай Боже, тези граници да минават през Балканите, през нашата територия.

Водещ: Вие ни казвате, че това събитие може да се възприеме като призив, особено на Балканите, за едва ли не един нов кръстоносен поход?
Боян Чуков: Не. Знаете че и от едната, и от другата страна има хора, които не са интелигентни, които са примитивни, които действат импулсивно, така както амебата действа на светлина и на киселина, така и тази категория хора при подобна ситуация са склонни да стигнат до драстични действия, което не е никак добре. Неприятното е, че този манифест е толкова всеобхватен и реанимира този сблъсък на цивилизациите. Тарант между другото пише за един много интересен случай с украински младеж Петро Сергеевич Лапшин, като казва, че извършва това в негова чест. Лапшин отива в Лондон уж да учи и веднага след пристигането си, убива един от имамите, който разбира се  е радикален проповедник. Така че виждате, хората които са посочени – те са личности, които са били на границата между сблъсъка между мюсюлманите и православните, и католиците. Затова аз считам, че случващото се в Нова Зеландия не е никак безобидно. И в никакъв случай не е толкова далеч от нас.

Водещ: Как трябва да реагира България? Наистина много бързо премиерът Бойко Борисов свика службите за сигурност, но и министърът на външните работи Екатерина Захариева призова за мъдрост и спокойствие. И да не се подстрекават етнически напрежения. Има ли такава опасност и какво трябва да се направи оттук нататък от българските служби и правителството?
Боян Чуков:  Tрябва да имаме предвид, че последните години сериозните анализи и монографии, които излязоха в Западна Европа недвусмислено посочват Балканите като основна база на джихадизма в Европа. България е част от Балканите и затова ние винаги трябва да бъдем нащрек. Според мен, основното с което би трябвало да се занимаваме, това е да предпазим нашите мюсюлмани, които са лоялни граждани към България, но във всички случаи са изложени на опасност с външна намеса да бъдат радикализирани. Засега това не се получава. Но в този план ние трябва много внимателно да подсилим нашите специални служби. Да им оказваме по-голямо съдействие, да бъдат отпуснати повече финансови средства и да се отнасяме с много по-голямо уважение към тяхната работа.

Водещ: Като че ли на този етап не е намерена формулата да се благоприятства това. В последвалите световни коментари ясно се откроява реакцията на турския президент Ердоган. Освен че остро осъди атаката, той изпрати своя заместник и външният министър в Нова Зеландия. Предизборна кампания или лидерство на ислямския свят, или друго има предвид Ердоган с тези си действия?
Боян Чуков: Това е според мен логична реакция на турския президент. Известно е, че той се стреми да бъде лидер в мюсюлманския свят. Да не забравяме, че в този манифест, който е написал терористът, Турция е постоянно визирана, особено тук на Балканите. Тъй като се има предвид много дълъг исторически период, в който турците се сблъскват с местното население на Балканите, та чак до Виена. Така че няма нищо нелогично в реакцията на турския президент.

Водещ: Службите за сигурност говорят за надигане на екстремизма отдавна, но австралиецът не е в списъка за наблюдение. Това показва ли, че борбата с екстремизма става по-невъзможна, или други изводи трябва да се направят?
Боян Чуков: Големият проблем е, че тероризмът е инструмент, който се ползва включително от регионални и глобални фактори. И много трудно се прави тази граница кога за даден терористичен акт прозира дадена мощна специална служба и кога това да речем е резултат на локална, местна инициатива, в резултат на някаква ситуация.

Елеонора ЧОЛАКОВА