Бранимир Митов, ДТ „Проф. Енчо Халачев“ – Благоевград: VI-то издание на фестивала „Талaнтино“ бе много успешно, вече подготвяме VII-то

снимка: pixabay.com

Бранимир Митов, директор на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ и един от организаторите на фестивала „Талантино“ в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Митов, как премина поредното издание на „Талантино“ и доволен ли сте от него?

Бранимир Митов: Всичко беше нормално по време на VI-то издание на фестивала „Талaнтино“. Имаше доста школи, които представиха 21 представления. В общи линии не се случи нищо по-различно от това, което бяхме предвидили. Това от своя страна означава, че сме си свършили работата.

Фокус: Децата от Вашата школа – „Ер малък“ се представиха доста добре. Какви отличия завоюваха те?

Бранимир Митов: До колкото си спомням те получиха награди за „Най-добро представление до 8-клас“; „Главна мъжка роля“; „Главна женска роля“ и за актьорско майсторство. Имаше и други награди.

Фокус: Голямо впечатление направиха и децата от Симитли, на които Вие отново сте учител. Как те впечатлиха публиката?

Бранимир Митов: Те представиха „Не се гаси туй, що не гасне“ – едно представление, което е много българско. Интересното в него е, че по настояване на децата вплетохме и присъствието на големият наш актьор Николай Кимчев, който ни „напусна“ наскоро. Постановката се прие много добре от публиката, журито също много го хареса. Надявам се, че това представление има още живот и ще го играем дълго.

Фокус: След успешното VI-то издание, то планувате ли вече следващото?

Бранимир Митов: Да, със сигурност ще има „Талантино“ и през лятото на 2019 година. В процес на работа са ѝ датите за него. Всичко това е възможно вече толкова много години, защото Община Благоевград е плътно зад нас и нещата се случват.

Фокус: Какво Ви предстои с децата от Вашите школи?

Бранимир Митов: Направихме си едно празнично събиране, което правим в края на всяка година. Сега ги пускаме в двумесечна ваканция и през есента ще се съберем отново. Ще работим за нови и интересни заглавия, с които да провокираме интереса на публиката.

Фокус: След „Талантино“, но и многото представления, които поставяте в Благоевград, Симитли и останалата част от областта, то има ли бъдеще театъра у нас и най-вече младите актьори?

Бранимир Митов: Разбира се, че имат бъдеще. Публиката, която непрестанно пълнеше залата за „Талантино“ доказва това. Аз мисля, че хората имат нужда не само от млади актьори, но и от театър като цяло. Българина така е устроен, че обича изкуството, но най-важното е нещата да му се представят качествено и добре. Според мен, за да има бъдеще театъра, то трябва да се работи най-вече с младите актьори.

Ливия НИНОВА