Бранимир Митов, ДТ „Проф. Енчо Халачев“: Симитли е един от двата града в Югозападна България, които се включват в „Нощ на театрите“

Снимка: Община Симитли

Бранимир Митов, директор на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: За поредна година в Симитли ще се проведе едно събитие, което вече се превърна в любимо за жителите и гостите на Общината. Става дума за  „Нощ на театрите“. Първо да започнем с това кога точно ще се случи тя?

Бранимир Митов: „Нощта на театрите“ в цяла България, в това число и в Симитли, ще се проведе на 16 ноември, което е събота. В инициативата ще се включат всички по-големи градове в страната, където има театри. Лично аз съм много щастлив, че Симитли е един от тези градове. Важно е да отбележим, че в Югозападна България, инициативата се провежда само в два града – Благоевград и Симитли. Това от своя страна показва, че в Симитли много сериозно се работи в посока развитието на театъра. Там, освен че има желание на публиката да се състой такова мероприятие, има и всички необходими условия – предоставен е  прекрасен салон, топла зрителна зала и най – важното имаме зрители, любители на театъра.

Фокус: Каква е програмата, която подготвяте?

Бранимир Митов: По традиция от 10.00 часа ще се изиграе  „Приказка за най-малките“, което е детска пиеса и е подходяща за най – малките жители на община Симитли.  От 15.00 часа ще представим една много интересна пиеса, която се казва „Играем Шекспир“. Това са три емблематични откъса по Шекспир, които ще ни бъдат показани от една новосъздадена трупа към Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“, която се казва „Адмиралтейци“. Новото тази година е, че ще бъде открита изложба на Мария Иванова, която е актриса и художник. Желаещите ще могат да разгледат произведенията ѝ от 16.00 часа. Програмата ни включва и представяне на  децата от театралната школата в град Симитли, които от  17.00 часа ще можем да видим с постановката „Двубой“ по Иван Вазов. Представлението се радва на изключителен успех и събира доста публика. 18.30 часа е началото на постановката на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“  – „Поличба“ по „Боряна“ на Йордан Йовков. Тоест ще имаме пет събития, които ще се случат в Читалище „Св. Климент Охридски“ в град Симитли.

Фокус: Защо според Вас е важно да се организира „Нощ на театрите“, особено в Югозападна България, където само Благоевград и Симитли се включват в събитието?

Бранимир Митов: „Нощ на театрите“ е събитие, което се превръща в голям празник за всички, които участват в постановките, но и за самата публика. В рамките на един ден се случват много събитие в театри, читалище и на други места, като така се получават едни непосредствени срещу между актьорите и публиката. Дори  е хубаво  по –  често да се провеждат такива  проява, които  да не са само един ден в годината. Особено важно е и за хората в по – малките населени места, където театралните събития са рядкост. Хубаво е да има театър, независимо дали ще бъде чрез инициатива като „Нощ на театрите“ или не, за да може публиката да влиза в салона.

Фокус: Споменахте, че едно от представленията ще бъде на театралната школа от град Симитли. В тази връзка към днешна дата какво се случва с дейността ѝ?  Колко деца се обучават при Вас?

Бранимир Митов: За съжаление голяма част от децата, които са на възраст 14 – 15 години, започнаха да учат в Благоевград, поради което се наложи да напусната школата в Симитли. Някои от актьорите, които играят „Двубой“ се преместиха в школата в Благоевград, но други се отказаха. Все пак за „Нощта на театрите“ всички те се събраха, за да изиграят „Двубой“, може би за последно в този състав. В момента събираме една малка група с деца, които са 1-2 клас. Надявам се да успеем и да може след 3 – 4 години да имаме една наистина силна театрална школа, защото град Симитли го заслужава и има всички предпоставки да се случва изкуство.

Фокус: Извън „Нощ на театрите“ планувате ли други събития, които да се случват в град Симитли, след като вече е доказано, че има голям интерес към театъра?

Бранимир Митов: По един или друг начин Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ винаги присъства в Симитли, било то в детските градили или училищата. Скоро плануваме поетична вечер по подобие на събитие, което се проведе преди няколко седмици в село Брежани. Тогава, заедно с моя колежка, която е от Симитли четохме стихове на Надежда Захариева. Всичко това е възможно и се случва, защото хората са отворени и приемат идеите ни. От своя страна кметът на Община Симитли  Апостол Апостолов  е достатъчно широко скроен човек, за да приема хубавите неща.

Фокус: В навечерието на „Нощта на театрите“ –  какво е за Вас театъра?

Бранимир Митов: За мен театъра е целият ми живот. Аз просто живея с него. Не театъра не може без мен, а аз не мога без него и не аз давам, а той ми дава. Обичам театъра и се надявам той да продължи да живее вечно.

Фокус: Преди няколко години по повод „Нощ на театрите“ с Вас си говорихме, че публиката се възпитава. Тя се научава да обича театъра. Години след като сте част от „Нощ на театрите“ в град Симитли успяхте ли да възпитате там публиката?

Бранимир Митов: Да, защото ние работим малко по – специфично. Първо обхващаме детските градини, за да може децата да ни опознаят. След време,  когато отидат в училище, когато пораснат и станат семейни те вече са били на театър и ни познават. Така трябва да се работи от долу на горе, за да може и след 20 – 30 години още да има публика в  театралните салони.

Ливия НИНОВА