Бригаден генерал Явор Матеев: Българската армия е доказала през 13-вековната си история, че умее да пази бойните традиции

 

Бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“ в интервю за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“

Водещ: На днешния ден преди 141 години българският народ отново успява да извоюва свободата си след 5 века османско робство. 3-ти март е денят на осъществените надежди и мечти за свобода и независимост. Днес се връщаме към силния български дух. Честит празник казваме на бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“.

Явор Матеев: Честит и благословен празник на вас и на вашите слушатели.

Водещ: Как, генерал Матеев, вашите части днес се включват в тържествата?

Явор Матеев: В Пловдивския гарнизон военните формирования, както всяка година, се включат във всички мероприятия, които са свързани с отбелязването на 141-та годишнина от сключването на Санстефанския мирен договор. След литургията на хълма Бунарджика пред паметника на руските освободители има съответния тържествен военен ритуал, отдаваме почит на загиналите български опълченци и руски войни за свободата на България на централните гробища в Пловдив, където има техни гробове. По традиция празникът ще завърши с тържествена проверка-заря. Тази година по изключение е на площад „Съединение“.

Водещ: Има ли днес място, генерал Матеев, за спорове за това кой е донесъл свободата на България – българското опълчение с помощта на руските войски или руските войски с помощта на България? Важен ли е този въпрос днес и какъв трябва да бъде отговорът?

Явор Матеев: Място за спорове за тези, които добре знаят, чели са и са учили историята, според мен, не би трябвало да има. И тези спорове мисля, че са крайно ненужни. Трябва да търсим неща, които ни обединяват, а не неща, които ни разединяват. Факт е, че в навечерието на войната интересите на Русия обективно съвпадат с въжделенията на българския народ и затова ние наричаме тази война „освободителна“. Това е ясен знак и на достойнство, и на благодарност към саможертвата на нашите освободители. Факт е и, че  това е първата война в европейския югоизток, която предизвиква изключително широко народно движение в подкрепа на нашия поробен християнски народ в много европейски страни и най-вече в Русия, където славянската идея получава реално насърчение и където действително народът на една страна се вдига, за да помогне и да освободи друг народ и да остави костите на хиляди свои синове в далечни бойни полета. Затова и днес, на ден като днешния, ние се връщаме към епопеята на нашето национално освобождение и вече 141 години сме признателни и поднасяме и венци, и цветя не само на паметниците на руските войни освободители, а и на войните от Украйна, Беларус, Румъния, Финландия, а и на други народи, които са участвали във войната и се прекланяме пред техния подвиг. Но е много важно да се каже, че днес ние се прекланяме и пред подвига и саможертвата на нашите деди. Защото свободата е пътувала към нас и с помощта на родните букви, изписвани от будните монаси, трудолюбивите ни учители, с мощта и силата на книжовната вяра, с борбата на книжовниците, с борбата на будителите, съхранили духовното ни богатство, с борбата на хилядите революционери през петте века на османско робство.

Водещ: Неведнъж е подчертавано, че основите на Българската армия са поставени именно в Руско-турската освободителна война. Днес Българската армия продължава ли да носи този боен дух, който е демонстрирала по време на тази война?

Явор Матеев: Категорично. Българската армия исторически е доказала през 13-вековната си история, че умее да тачи своите бойни традиции, така че и днес българският генерал, офицер и войник с това, с което разполага, дава най-доброто от себе си, за да пази бойните традиции, за да се труди така в своето ежедневие, в бойната си подготовка, за да защитава категорично териториалната цялост, пределите и независимостта на Република България.

Росица АНГЕЛОВА