Бригаден генерал Явор Матеев: Военната клетва е знак за вярност и пред паметта на хилядите военнослужещи от силите за Специални операции  

Бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили“ , в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: 35 новоназначени военнослужещи във формирование 68-ма бригада „Специални сили“, сред които и 8 жени, положиха клетва днес в Пловдив.

Генерал Матеев, днес сте възобновили традицията на военната клетва, прекъсната през последните 10 години. Знак за какво е тържественото полагане на клетва?

Явор Матеев: Първо искам да внеса малко допълнение. Всъщност ние приехме повече новоназначени военнослужещи, но повечето от тях са служили войници и не полагат наново военна клетва. Тези, които не са служили войници и за първи път прекрачват прага на родната казарма, вие казахте, че са 35, днес положиха военна клетва. Това е знак на клетва за вярност пред бойното знаме чисто фактически, но по принцип това е една клетва пред нещо много по-голямо. Бойното знаме е символ на държавността. Но тези хора, освен пред бойното знаме и пред своя командир, се заклеха и към клетва за вярност не само към своята родина, своя командир, своето семейство, Българската армия, силите за специални операции, но те по този начин се заклеха и пред паметта на хилядите военнослужещи от силите за специални операции, които вече близо 75 години са дали живота си за развитието на специалните сили и за България.

Водещ: Колко дълъг е пътят от постъпването в специалните сили до изграждането на силни, можещи, всеотдайни служители – такива, които наистина поставят в сърцето си знак на равенство между родина и семейство.

Явор Матеев: Това е един много дълъг път. Конкретно тези военнослужещи, те подписаха договори, първите си професионални договори на кадрови войници, само преди няколко месеца. До този момент премина реално тяхната първоначална подготовка. Оттук нататък конкретно за тях предстои да преминат през различни други етапи на подготовка – войникът специалист, различни професионални допълнителни курсове, подготовки по специалности, по направления, преди изобщо да започнат да изпълняват първоначални задачи в техните войскови формирования. А иначе за изграждане на един специалист от силите за специални операции, един истински оператор и най-вече в бойните формирования са необходими години.

Водещ: Специалните сили, както отбелязахте, имат близо 75-годишна история. Успява ли тази елитна част на Българската армия и днес да защити славните традиции, извоювани през годините от военнослужещите?

Явор Матеев: Да. След близо три месеца, на 18 март 2018 година, ние тържествено ще отбележим 75 години от основаването на славната парашутна дружина, която е родоначалник на днешните Сили за специални операции. През всичките тези 75 години, до ден днешен, Специалните сили не само са воювали във войните, в които участва България, участвали са в мисии и операции зад граница, където са участвали български въоръжени сили, но и в мирно време правят всичко възможно да изпълняват ежедневните си воински задължения за защита на териториалната цялост на страната и ликвидиране на различни опасности и предизвикателства, особено тези в днешно време, свързани с противодействие на различни терористични заплахи. Наред с това, ние постоянно в ежедневната си дейност правим всичко възможно за отстояване и развиване на всички онези патриотични мероприятия, които са свързани с отстояване на нашата родова памет, славните ни воински традиции, православната ни вяра, християнските ни ценности.

Водещ: Службата в 68 бригада е висока отговорност. Ясно е, че вашите военнослужещи са на най-опасните, най-критичните места. Но ето днес прави впечатление 8 от положилите клетва са жени. Екзотика ли е това? Какво привлича момичетата в тази професия?

Явор Матеев: Години наред различни военни специалности се разкриват, обявяват за военнослужещи жени. Към днешна дата, ако не бъркам нещо, мисля, че всички военни специалности са открити за военнослужещи жени, така че жените могат да кандидатстват наравно с мъжете за тези специалности.

Водещ: И как се справят, генерал Матеев?

Явор Матеев: Максимално откровен ще бъда с вас. Има специалности, където те се справят перфектно, бих казал, че са по-подходящи от мъжете. Това са логистични специалности, специалности, в които се изисква голяма прецизност, търпение – жените са много търпеливи и по-прецизни. Действително има и специалности, в които водеща е физиката, както са нашите бойни формирования. Тук на жените им е доста трудно. Това не значи, че ние не даваме равен шанс, напротив, даваме равен шанс. Независимо дали военнослужещите са от мъжки или от женски пол, тези, които успяват да покрият съответните нормативи, не само по физическа подготовка, но и нормативи, свързани със специалната подготовка, алпийската подготовка, оцеляване и издръжливост, парашутизъм и т.н., те ще продължават да служат и да работят като оператори и за в бъдеще. Така че всяка жена, понеже ме питате конкретно за жените, която нормално покрива стандартите и изискванията, ще служи и към нея отношението ще бъде равностойно и еднакво, както и към всеки мъж военнослужещ.

Водещ: Показател ли е интересът към службата в 68 бригада „Специални сили“ за оптимизъм за бъдещето на Българската армия?

Явор Матеев: Дори и този факт, че днес след много години, едно десетилетие близо, ние възобновяваме традицията тържествено да се извърши военен ритуал за полагане на военна клетва, конкретно за Специалните сили, наред с всички онези неща, които направихме през последните години в Българската армия като цяло, на нас, колкото и да изпитваме трудности, които на всички е ясно от какво естество са, мисля, че вдъхват много повече оптимизъм, отколкото песимистични нотки.

Водещ: Съвсем наскоро имаше едно социологическо проучване, според което доверието в Българската армия и в полицията нараства. Бюджетът на армията ще нарасне през следващата година и аз бързам да ви попитам това гарантира ли по-добра боеспособност и отбранителни възможности, каквото всъщност е и очакването на хората към Българската армия?

Явор Матеев: При всички положения повече пари за армията и то в конкретни измерения ще доведе до по-добри условия на работа, по-добра мотивация на личния състав и като цяло по-боеспособни формирования.

Росица АНГЕЛОВА