Бриг. ген. Пламен Йорданов: Един от символите на държавността през вековете е била и си остава българската войска

 

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов в интервю за предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“ на Радио „Фокус“ Пловдив.

Фокус: Защо трябва да има предаване като „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“? Подобни предавания ще помогнат ли за укрепване на връзката между народ и армия?
Бригаден генерал Пламен Йорданов: Надявам се, че това предаване ще продължи и затвърди добрата традиция и ще се наложи като израз на сътрудничество и взаимодействие на българската армия и обществеността. Чрез показване значимостта на войнския патриотизъм, родолюбие и достойна служба в редовете на българската армия, през различните периоди на нейното изграждане и развитие, ще затвърди връзката между българския народ и неговата армия. Това е поредната инициатива, която ще допринесе за укрепване на връзките между гражданството и армията. Представяйки славната ни военна история ще създадем своеобразен мост между българската армия и вашите слушатели. Ние постоянно полагаме усилия, за да оправдаем гласуваното ни от нашия народ доверие, както и за по-нататъшното задълбочаване и укрепване на връзката между обществото и армията. С това предаване ще затвърдим максимата, че военните сме винаги и навреме там, където и когато е необходимо.
Фокус: Защо е нужна родовата памет?
Бригаден генерал Пламен Йорданов: Думата българин носи всичките ни черти и традиции в себе си, а ние имаме невероятни традиции и обичаи – интересни и уникални. Тези неща ни отличават, правят ни българи. Ние не бива да забравяме кой е Левски, защо на 2-ри юни вие сирена и ставаме прави и защо на 3-ти март свирят химна. Родовата памет носи цялата ни история и причината да сме такива днес. Тя е това, което запазва името ни сред колорита на всички народи, ако я забравим се обезличаваме. Ние сме българи, трябва винаги да го помним и да следваме примера на светлите личности. Нашата цел е да надграждаме, защото така ще продължим да градим нашата родова памет и няма да бъдем забравени нито ние, нито нашите прадеди, нито името ни българи.
Фокус: Необходима ли е днес армията на Родината? Дали тя има тежест както някога?
Бригаден генерал Пламен Йорданов: Неизменно един от символите на държавността през вековете е била и си остава българската войска. Българската армия винаги е била неделима част от обществото. Тя е една от институциите, която се ползва с най-висок обществен авторитет, уважение и доверие. В ценностната система на българския народ военнослужещите са носители на патриотизъм, висок морал и отговорност, проявени с еднаква решителност, както в бурни исторически моменти, така и в мирни години. Едва ли има друга институция в държавата, която да е способна на такова постоянство и упоритост в работата по определени цели. Армията дава пример за служба на държавните интереси, независимо от промените. Плановете и програмите във войската се изпълняват така, както са приети – в пълен обем и срок. Те съвсем не са леки, но войската е калена да побеждава трудностите и да гарантира сигурност. Това я прави силна, защото всички в строя са бойци на една кауза – добруването на България.
Фокус: Живеем в нелеко време, както са живеели и нашите деди. Заплахите и предизвикателствата за националната ни сигурност и сега не са малко. Ситуацията се променя динамично. Може ли днес Българската армия да отговори на предизвикателството на времето с ресурса, с който разполага?
Бригаден генерал Пламен Йорданов: Наистина живеем в трудно време, все повече несигурност, рискове, заплахи. Предизвикателствата стават  все по-големи, задачите стават все по-отговорни и обществото иска все повече от нас. От работата ми и непрестанните ми срещи с войниците уверено мога да заявя, че ние сме готови да отговорим на очакванията на обществото и да го защитим. Наше задължение е да търсим най-добрите решения и да продължим да изпълняваме с достойнство мисията, на която сме се посветили, а именно да защитаваме честта, достойнството и целостта на родината. Ще продължим да даваме най-доброто от себе си, за да сме полезни на обществото.
Цветана ТОНЧЕВА