Бриг. ген. Пламен Йорданов, командир на 61 Стрямска бригада – Карлово: Всеки един работен ден за нас е ново предизвикателство

Командирът на 61 Стрямска механизирана бригада в Карлово бриг. ген. Пламен Йорданов, в интервю за предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“ на Радио „Фокус” Пловдив по повод 25 години от създаването на бригадата – за това как военнослужещите посрещат юбилея, за равносметката, предизвикателствата и очакванията.

Фокус: Смятате ли, че нараства интересът на българските младежи към служба в Българската армия?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: За съжаление смятам, че интересът за служба в БА все повече намалява и в момента е доста нисък, дори бих казал на санитарния минимум. Надявам се, че със инициативата „ Приятели на армията”, която все по-добре развиваме с учениците в средните училища, интересът на младежта към професията на военнослужещия ще нараства. Идеята на тази инициатива е не само да ги запознаем с армията и с това, което прави тя, но и да ги научим на някои практически навици и умения, които може да се окажат много полезни в техния живот. Например да ги научим на някои способи и практики за оцеляване в сложна обстановка и най-вече да ги учим да преодоляват трудностите и да работят в екип.
Фокус: А има ли все още отлив от нея и коя е причината за това, според вас?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Не можем да скрием истината, че действително има отлив от армията и то не само в нашия регион. Причините за това според мен са комплексни, като една от тях е разбира се заплащането. В момента големи предприятия в региона предлагат по-добро заплащане и това оказва влияние. Сигурен съм, че ръководството на армията и МО ще вземат мерки относно заплащането на военнослужещите, но също така има още какво да се направи и по отношение на социалните придобивки. Основният проблем, който поражда отлива в армията е несигурността и то не само за военнослужещите, но за техните семейства. Постоянните промени в законовите разпоредби касаещи пенсионирането на военнослужещите, слуховете за премахване и намаляване на заплатите, които получават те при пенсиониране и други не по-малко важни фактори като липсата на устойчиво кариерно развитие, остарялата техника, понижаването на социалния статус на военнослужещите и техните семейства също оказват неблагоприятно влияние върху попълването на армията с кадрови военнослужещи.
Фокус: По време на тържествата за юбилея ви бяха изказани намерения от страна на правителството за вдигане на заплатите на военнослужещите с по 100 лева? Как ще коментирате?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Не мисля че ще бъде достатъчно това, което беше споделено, но това са неща, които не зависят от нас.
Фокус: Какво мислите за намеренията за въвеждането на редовата служба в Армията? Необходимо ли е това в днешно време?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Аз мисля, че като намерение е добро, но като изпълнение е почти невъзможно. По принцип съм за въвеждането на наборната служба, но това няма да е тази служба, която беше до 2007 години. Всички знаем, че армията е един от стълбовете на държавата и че тези стълбове не са много и че държавата не може да съществува, ако някой от тях изчезне, или бъде съборен. Армията е тази, която гарантира националната сигурност и независимост и всички трябва да дадем своя принос за сигурността и независимостта на нашата държава, така както са я гарантирали и опазвали нашите деди през многовековното и съществуване. Вярвам, че има варианти за връщане на наборната служба по нов и модерен начин, който да осигурява необходимата военна подготовка на младежта по един плавен преход към нея, за да няма сътресения в обществото, което е много чувствително на тази тема. Наборната служба не може да бъде въведена просто така със Закон. За това е необходима предварителна подготовка, както и създаване на необходимата материална база.
Фокус: Колко трябва да бъде дълга тази служба
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Има експертни групи които работят по тези въпроси и те ще намерят правилния отговор.
Фокус: Какви са предизвикателствата пред военнослужещите днес?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Предизвикателствата днес са много и са от различен характер. Ежедневно те са породени от системното недофинансиране на армията, недостига на личен състав,  което принуждава останалите да изпълняват допълнително задачи, за да се води нормален войскови живот и подготовка. Предизвикателство е и участието ни в международни учения, където военнослужещите рамо до рамо с военнослужещи от други държави показват, че са много добре подготвени и че не им отстъпват по нищо. Предизвикателство е и участието ни в съвместната операция с органите на МВР по охрана на държавната граница. Всъщност всеки един работен ден за нас е ново предизвикателство. Задачите са много, но винаги ги изпълняваме с чест и професионализъм.
Фокус: Как посрещате юбилея днес какво е да имаш зад гърба си 25 години съществуване? Какви са отговорностите пред вашите военнослужещи?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Посрещаме юбилея с високо вдигнати глави, изпълнени с гордост и удовлетвореност от свършеното. 25 години са малко, но и много време. Малко са, обръщайки поглед назад, в миналото, но и много отчитайки постигнатото и свършеното до момента.
Фокус: Участвате ли в текущи учения на Българската армия в момента и къде?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: През годината бригадата взе участие в най-голямото учение на НАТО за 2017 година Сейбър Гардиън, където участвахме с 2/3 от личния състав. По едно и също имахме занятия на Корен, Ново село и Шабла. Ние бяхме формированието с най-голямо участие в това учение в страната.
Фокус: Колко са били мисиите за поддържане на сигурността в Афганистан, коя е последната и ще има ли друга?
Бриг. ген. Пламен Йорданов:
До момента в Афганистан сме изпратили 4 пехотни роти в мисията за охрана на летище Кандахар и До момента около 2000 военнослужещи са участвали в мисия за поддържане на сигурността в Афганистан.
Фокус: Каква е поуката, която са си взели вашите войници след завръщането си от мисия. И има ли в днешно време всеотдайни и жертвоготовни войници като по време на Балканската война например?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Не мога да кажа какви поуки са си взели военнослужещи, когато идват от мисия, но мога да кажа, че всички се връщат по-зрели, по-отговорни, по-големи професионалисти. Всички военнослужещи от бригадата са всеотдайни и те го доказват ежедневно.Сигурен съм, че има достатъчно жертвоготовни войници и това го доказва и подвигът на нашите герои загинали във войната срещу тероризма в Ирак.
Фокус: Колко са военнослужещите от бригадата, които са загинали при изпълнение на военния си дълг на мисия и какво се прави за близките и децата им сега?
Бриг. ген. Пламен Йорданов:В тези събития ние действително имаме дадени жертви, имената на които завинаги ще останат в сърцата на нашите военнослужещи. Това са  майор Георги Качорин, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Свилен Киров и старши лейтенант Николай Саръев, заедно с останалите герои от други формирования на БА, които също загинаха в Ирак. В армията има създаден Фонд за децата и близките на загиналите, за които ние ежемесечно даряваме средства от възнагражденията си и винаги сме готови да окажем помощ на техните семейства.
Фокус: Участвате ли в съвместни многонационални учения и подготовка?  Били ли сме домакини на такова учение?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Ние взехме участие, както казах в най-голямото учение на НАТО за 2017 година Сейбър Гардиън. И освен домакин на това учение в България се проведоха и съвместни тренировки с военнослужещите от Словения и САЩ като подготовка за това голямо учение. Освен това, тъй като бригадата ни е присъединена към корпуса за бързо разгръщане на НАТО, всяка година бригадата ни участва в учения и навън.
Фокус: Какво беше участието ви тази година в мисията „Принос към националната сигурност в мирно време“ в Българската армия?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Тази мисия е една от най-важните за нас, защото армията е създадена не само да защитава населението от външни заплахи, но и да им отказва помощ при бедствия аварии и катастрофи. За тази цел поддържаме в готовност модули за оказване на помощ при наводнения, пожари, тежки зимни условия, аварии и унищожаване на не взривени боеприпаси. Поддържаме и готовност и формирование за действие при терористични актове и преодоляване последствията от тях. Наскоро над 100 военнослужещи участваха при потушаване на големия пожар в района на Иганово и Сопот. Основната задача, която изпълнявахме тази година беше свързана с подпомагането на органите на МВР по охрана на държавната граница и противодействие на незаконната миграция.
Фокус: Имате ли вече всички нови униформи, какво още не достига? Има ли още нещо, което ви е крайно необходимо, като дрехи и оборудване?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Към момента 70% от личния състав на бригадата е получил новите униформи. Имаме уверение, че до края на годината ще бъдат осигурени и останалите. На празника нашите военнослужещи бяха облечени с тях. Необходими са ни още много неща – оборудване и екипировки, които да са нови, съвременни, но е ясно че към този момент това е ресурса, с който разполагаме и който може да си позволи МО.
Фокус: Какво ще пожелаете на войниците си?
Бриг. ген. Пламен Йорданов: Искам да пожелая на всички военнослужещи и цивилни служители преди всичко здраве, много щастие и успели във всяко начинание. Да бъдат все така всеотдайни при изпълнение на служебните си задължения и винаги да носят в себе си девизът „дълг, лоялност и всеотдайност”.
Цветана ТОНЧЕВА