Бриг. ген. Спас Спасов: Не пилотска грешка, а отказ на техниката е вероятната причина за трагичния инцидент, при който загинаха двама пилоти

Не пилотска грешка, а отказ на техниката е вероятната причина за трагичния инцидент, при който загинаха двама пилоти според бригаден генерал от запаса Спас Спасов, председател на фондация Български военновъздушни сили. Това каза той за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“, но призова да не се избързва с окончателна позиция по причините за инцидента, а да бъде изчакана експертизата на двете комисии, разследващи подробностите.

„На тази тежка дата загубихме хора, които спасяват хора. Това беше тяхното призвание. Имаме летци, които поддържат летателна подготовка, но това е мизерно малко. Сега при положение, че сме част от НАТО и ЕС, сме последни не само по икономически, но и по бойни способности и възможности. За НАТО изискванията са действително много високи. Не зная какво ще стане, ако поне половината можем да постигнем – не 180, а 90 часа подготовка, защото 25-30 часа, които се провеждат сега, са смешни и то за летци, които считаме, че са подготвени. Тези колеги, които загинаха, са с толкова часове и даваха всичко от себе си“, коментира генерал Спас Спасов и уточни, че не е необходима мащабна модернизация на авиобазата, а ремонт на настоящите самолети и закупуване на нови, за да се направи крачка напред в НАТО. Той изрази надежда проектът за инвестиционен разход за модернизация на сухопътните войски и военновъздушните сили да даде резултат още по времето на настоящето правителство. Генерал Спасов бе категоричен, че предвиденото придобиване на 16 самолета не е достатъчно, минимумът е поне 72 многоцелеви бойни самолета.