Бриг. ген. Явор Матеев: Като командир на „Специалните сили” ще се боря нашите кадри да се подбират измежду най-добрите от структурите на въоръжените сили

Пловдив. Кадрите на служба в „Специалните сили” трябва да се подбират измежду най-добрите от структурите на въоръжените сили в България. Това каза на пресконференция бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68 бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. По думите му този ред е установен в повечето държави от НАТО и в световен мащаб. „Бих дал за пример Румъния, която постоянно сравняват с нас, където приемът в специалните сили задължително става измежду действащите военнослужещи, а не от цивилни лица”, каза Матеев. Според него в тези части трябва да служат най-добрите, с минимум 1-2 години служба в армията.
Около 45 са новоприетите военнослужещи тази година в 68 бригада, увеличен е сержантския състав. Миналия месец са сключени договорите с тях, те са вече на служба. Миналата година са били приети още 30 души Броят на новоприетите никак не е малък, като се има предвид, че от 2007 година досега в бригадата е нямало никакъв прием”, каза Матеев. Има и напуснали, като броят им е малък. Според Матеев този процес е нормален в армията, като се има предвид финансовите особености на  военнослужещите. Напускат предимно хора с дългогодишен опит, които са намерили по-добра реализация навън.
Цветана ТОНЧЕВА