БСП: Напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България

На днешното си заседание НС на БСП прие обръщение към всички български граждани и политически партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Пленумът реши ПГ на „БСП за България“ да напусне Народното събрание.
„Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите. Националният съвет на БСП и Парламентарната група на „БСП за България“ решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание“, заявиха от БСП. Според тях така променените правила застрашават демократичността на изборния процес – сега и в бъдеще.
„Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България.
Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия.
Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции“, посочиха от БСП. Партията уточнява, че само при тези условия ще възстанови участието си в този парламент.
„Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права“, заявиха БСП.