БСП настоя НАП да спре паркоматите в София, докато не бъдат приведени в синхрон със закона (ОБЗОР)

София. БСП настоя НАП да спре паркоматите в София, докато Столична община и ЦГМ не ги приведат в синхрон със закона. От опозицията дадоха брифинг пред медиите извън парламента. Те направиха демонстрация как работи един паркомат в района на Столична община.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски попита защо в София паркоматите работят незаконно. Свиленски заяви, че не е ясно кой е субектът, който събира парите от паркоматите. По думите му левчето е паднало в касичката, не е ясно кой ще го вземе и кой ще плати данъците 20% на това левче. „Който ходи на среща с премиера, било то в кабинета, или в Банкя, получава отсрочка. Който няма възможност да отиде, трябва да спазва закона. Все си мисля, че г-жа Фандъкова има пряк достъп до премиера на републиката“, обясни Свиленски.
Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов коментира, че преди седмици от партията са задали въпроса публично дали Столична община отново за пореден път се чувства над закона, защото едно нещо се приема в Народното събрание, а друго се случва на практика. „Това не е първият изолиран случай“, отчете Паргов. „Столична община е първа сред всички общини, първа сред равните и тя е най-богатата община, която задава и тона“, коментира още той. Паргов попита, ако в София не се прилага законът, какво остава за хората Шумен, Пловдив, Хасково, навсякъде, където са въвели такова паркиране, където има вече електронни устройства.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев призова финансовия министър и НАП да погледнат към един от паркинг-автоматите и да кажат дали отговаря на изискванията на съответната наредба. „Ще припомня, че миналата седмица правителството на свое заседание одобри поредния доклад на Съвета за административна реформа, в който ключов проект е каталог с услуги за гражданите и бизнеса, който се нарича „10 епизода от живота“. Не знам кои епизоди от живота е включило правителството в този каталог, но със сигурност знам, че всеки от нас, всеки бизнес, всяко малко и средно предприятие може да разкаже своя епизод от контакта си с държавната администрация“, допълни още Данчев. По думите му малкият и средният бизнес ще запомни онзи епизод от своя живот, в който за пореден път му се налага да подмени касовите апарати и софтуера, с който управлява своите продажби.
Деница КИТАНОВА