БСП-Павликени и Национално движение „Русофили“-Велико Търново организираха концерт по повод 140 години от Освобождението на България

Велико Търново.  Концерт по случай 140 години от Освобождението на България организираха в Павликени Общинският съвет на БСП, съвместно с Национално движение „Русофили“-Велико Търново и Павликени и Руския клуб „Берьозка“ в града. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
Общинският председател на БСП-Павликени Христо Кавалски припомни, че в Освободителната война са участвали над 120 доброволци от павликенския край. Наред с тях е и личното участие на една духовно извисена личност – поп Петър Драганов, служил в с.Дъскот, който е един от тримата свещеници, участвали на 18 май 1877г. в град Плоещ при освещаването на Самарското знаме.
С поздравителен адрес към присъстващите се обърна евродепутатът Момчил Неков. „Нека пазим свободата, която бе извоювана и да предаваме на поколенията историята, която ни кара да бъдем горди и достойни българи – свободни и смели, борбени и утвърждаващи“, пише той в посланието си. Обръщение към присъстващите направиха и народните представители от БСП Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков. „Постигнатото от героите трябва да бъде защитено с действията ни всеки ден“, поздравиха депутатите.
В празненствата, посветени на Националния празник на България – 3 март, участие взеха и смолянските социалисти- народният представител Дора Янкова, председателите на Областния и Общнския съвети на БСП – Рабие Кьосева и Милко Гавазов, председателят на Общинския съвет на Смолян Димитър Кръстанов, председателите на Младежкото обединение и Движението на ветераните на БСП – Смолян Здравка Кавалова и Петър Харадинов.
Гост на тържествата беше и членът на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Зафиров. В знак на признателност към братята- освободители бяха поднесени много венци и цветя.
„3 март има силата да обединява и сплотява нацията, затова нека сме единни за просперитета и бъдещето на България“ -пожелаха социалистите.