БЧК – Велико Търново започна раздаването на хранителни продукти на крайно нуждаещи се хора

Снимка: БЧК

Велико Търново. Хранителни продукти за крайно нуждаещи се лица раздава Регионалната структура на Български червен кръст. Дейностите са част от изпълнението на Оперативната програма за храни за най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане, която се реализира ежегодно. Това обясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Димитър Русев, директор на БЧК – Велико Търново. Той уточни, че за старата столица процесът, започнал днес, ще продължи до 20 януари. Всеки, който има право на подпомагането, може да получи подготвените пакети в Клуба на улица „Марно поле“ 14.

„Раздаването в останалите населени места от областта ще се случва по утвърден график, като трябва да приключим до 28 февруари. Раздаването на храни за селата от Търновска община започва на 27 януари. В Полски Тръмбеш стартираме на 8 януари; в Павликени, Елена, Златарица, Сухиндол – на 13 януари; в Свищов и Стражица – 20 януари и Горна Оряховица – 27 януари“, обобщи Димитър Русев.

Право на подпомагане в областта имат 9 410 лица.

„За Търновска община те са 1926, от които  1207 от общинския център и 719 от по-малките населени места. Ще бъдат раздадени 16 вида хранителни продукти с обща тежина близо 25 кг.“, посочи още директорът на местната структура на БЧК.

Пакети с хранителни продукти ще получат над 287 000 домакинства в страната, които включват около 543 000 български граждани.
Раздаването се извършва от служители и доброволци на БЧК в 312 пункта. Всеки правоимащ, включен в списъците от Агенцията за социално подпомагане, ще получава съответните продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Луиза ТРАНЧЕВА