БЧК е партньор на Sofia Riders в най-новата благотворителна инициатива за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Защото кръвта е живот“

снимка: pixabay.com

Благотворителна акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Защото кръвта е живот“ ще се проведе в София. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. Тя е по инициатива на най-големия мото клуб в България – Sofia Riders, и се осъществява в партньорство с Българския Червен кръст и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).
Представителите на софийските мотористи д-р Асен Цеков и Андрей Деянов призовават любителите на мотори и всички желаещи да подкрепят благородната кауза да го направят на 13 юли 2019 г. от 9.00 часа до 12.00 часа в сградата на НЦТХ на ул. „Братя Миладинови“ 112.
В България всеки ден повече от 500 души се нуждаят от преливане на кръв. 1/3 от тях са деца. Кръвта няма заместител – тя се набавя единствено от кръводарители и се използва при планови и спешни хирургични интервенции, за лечение на пациенти с остри кръвозагуби причинени от травми, при тежки изгаряния, злокачествени заболявания, както и при пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.
Българският Червен кръст напомня:
Два – три дни преди акта на кръводаряване хората трябва да се хранят редовно и разнообразно – това подобрява силите на организма и качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. В деня на процедурата следва да се избягват тежкият физически труд, спортуването, алкохолът и цигарите, да се спазват дадените указания и да се пият достатъчно течности.