БЧК: Подкрепяме в борбата за предотвратяване на грубото отношение към медицински лица да се включат и правораздавателните институции на България

Българският червен кръст осъжда недопустимите посегателства и агресията срещу медицинското съсловие, посветило се на най-хуманната професия. Това се посочва в позиция на БЧК по повод зачестилите случаи на агресия към медицински лица в страната. Организацията апелира към всички граждани и институции в България с призива „Не на насилието“ над медици.
„Нека защитим достойнството на хората, които следват неотклонно заветите на Хипократовата клетва и денонощно изпълняват високоотговорната си мисия да спасяват човешки живот.
В знак на съпричастност към проблема и дълбоко уважение към работещите в областта на здравеопазването БЧК приветства и се присъединява към усилията и инициативите на Министерство на здравеопазването – в борбата за предотвратяване на грубото отношение към медицински лица да се включат и правораздавателните институции на България“, посочиха от БЧК. Организацията подкрепя и позицията на Българския лекарски съюз срещу осъдителното физическо и вербално насилие над лекарското съсловие, което трябва да се прекрати.
„Уверени сме, че призивът ни ще бъде подкрепен от широката общественост и от други организации и институции и всички заедно ще дадем отпор на грубото отношение към медицински лица, за да защитим човешкото достойнство и професионализма“, съобщиха още от БЧК.