Бъдещи родилки научиха в горнооряховската болница как да се подготвят за раждането

Велико Търново. Лекция за бъдещи родилки на тема “Раждането – как, къде и кога?” се проведе днес в МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица, съобщиха за Радио „Фокус“-Велико Търново от лечебното заведение. Лектор бе Красимира Христова, реанимационна акушерка в Интензивен сектор, УМБАЛ – Русе, а символичен домакин – старша акушерка Снежана Белчева от МБАЛ.

Бъдещите майки научиха какво да приготвят в багажа за Родилно отделение, още между 36-37 гестационна седмица, практични съвети за бебето и тях самите – за кърменето, подходящо меню и режим на родилката, медицински аксесоари и козметика, първи грижи и тоалет на бебето и др.
Присъстващите млади жени се информираха още кои са необходимите документи, които да носят в Родилно отделение, подробности и информиран избор за раждане по естествен път и секцио, как бъдещата майка да участва активно в родилния процес и др. Днешната лекция подробно разясни и спецификата на родовия процес- кои са първите симптоми, по които да разпознаем, че започва раждането, трите етапа, през които  преминава раждането. Повечето от бъдещите родилки са първескини, те научиха, че първото раждане трае между 13 и 16 часа, а второто поред раждане- между 9-11 часа.

Бъдещите майки бяха информирани още, че трябва активно да съдействат на акушерката, особено през втория етап на раждането, когато бебето трябва да бъде изтласкано навън и да са в екип с нея, като активно участват в родовия процес.

Рени АТАНАСОВА