България заема седмо място в Европейския съюз по производство на мед с 11,8 хил. тона за 2018 година

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

България заема седмо място в Европейския съюз по производство на мед с 11,8 хил. тона за 2018 година. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Виктория Николова, директор на Общинския информационен център (ОИЦ). Тя посочи, че данните са били изнесени по време на Международния панаир на пчеларски продукти, домакин на който бе Варна, в който участие са взели над 70 пчелари от Румъния, Украйна, Молдова,  Турция и България. По думите й, преди страната ни се нареждат Румъния, Германия, Унгария, Полша, Франция и Гърция. Цената на едро на 1 кг. мед у нас през миналата година е 2,53 евро при средна за ЕС 3,79 евро. По-евтин мед от страните членки предлагат само Унгария (1,97 евро) и Румъния (1,82 евро).

Виктория Николова добави, че сред трудностите, които изпитват родните производители на пчелни продукти, са недостиг на финансиране и на квалифицирана работна ръка, високи разходи, пречки при реализирането на продукцията, тромава бюрокрация, недобре развита преработвателна база.

Турция е вторият най-голям производител на мед в света след Китай с годишен добив от над 114 хил. тона. В страната има пет вида пчели и 8 милиона кошера. Поради изключително богатата флора се добиват различни видове мед в зависимост от региона, от който се събира нектар. Общият износ на мед на Молдова е 4,5 хил. тона. Едва 1% от продукта се произвежда от фермери, останалите 90 на сто се добиват в домашни пчелини.  В Украйна има 4 милиона кошера и над 400 хиляди производители. Страната добива 100 хил. тона мед годишно. Голяма част от продукцията е за експорт, най-вече за страните от ЕС, САЩ, Турция, Израел. През 2018 година приходите от износ на мед са 98 млн. долара. Чернобилската авария няма негативно отражение върху сектора. До момента не са открити следи от радиация в пчелните продукти, увериха от бранша в Украйна. Румъния произвежда над 20 хил. тона мед годишно. Пчелните продукти от рапица, които се добиват от Браила, са изключително ценни, тъй като имат приложение в медицината. Те са известни с благотворните си свойства при онкологични заболявания, отбеляза той. Като голям проблем в сектора румънците откроиха третирането на рапицата с химикали, което води до измиране на пчелите.

Десислава ВАСИЛЕВА