България и Гърция започват изпълнението на мащабен трансграничен проект за защита при бедствия „Flood Guard”

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. България и Гърция започват изпълнението на мащабен трансграничен проект за защита при бедствия „Flood Guard”, предаде репортер Радио „Фокус“ – Пирин. „Интегрирани действия за съвместна координация и реагиране на рисковете от наводнения в трансграничния регион“ обхваща международните речни басейни на трансграничните реки – Стримон-Струма, Нестос-Места, Ардас-Арда и Еврос-Марица. В региона е предвидено изграждането на тренировъчни бази и координационен център, стана ясно по време на встъпителна пресконференция, която се проведе в Благоевград. На нея присъстваха представители и на двете страни, като домакин на събитието бе областния управител Бисер Михайлов. Официални гости бях зам.-кметът на Община Благоевград Зорница Кралева, служители от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, на ОД на МВР – Благоевград и общински служители. Проектът се изпълнява от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в партньорство с Областна администрация Благоевград, Басейнова дирекция Западнобеломорски район, Национален институт по метеорология и хидрология и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” от българска страна и Специален секретариат за вода, Министерство на околната среда и енергетиката на Гърция и Децентрализирана администрация на Македония-Тракия от Гръцка страна.

Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” коментира, че изпълнението на този проект е изключително важно, тъй като ще бъде укрепен капацитета на органите за гарантира на ефективна, интегрирана съвместна координация и реагиране на рисковете от наводнения в трансграничния регион.

От своя страна Областният управител на Благоевград също изрази задоволството си от това, че започват реализация на този проект, чието стойност е 4 482 557, 86 евро. Продължителността му е 36 месеца, което означава, че до 31 март 2022 година целите му трябва да бъдат изпълнени. „Надявам се, че ще успеем дори предсрочно да завършим проекта“, добави Михайлов.

По време на пресконференцията стана ясно, че териториите, обхванати от проекта, трябва значително да увеличат адаптивния си капацитет към изменението на климата. И двете страни, партньори по проекта се убединиха около тезата, че ефективното управление на риска от наводнения е от голямо значение и засяга голям брой население и площ.

Ливия НИНОВА