Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартира Национална кампания за превенция на агресията срещу медицински специалисти

Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартира Национална кампания за превенция на агресията срещу медицински специалисти докато изпълняват професионалните си задължения под надслов „Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме“. Това съобщиха от асоциацията. В рамките на кампанията ще бъдат организирани дискусии в цялата страна с участието на представители на институции и специалисти.
„Силно сме обезпокоени от факта, че неуважението, вербалната и физическа агресия растат прогресивно и дори административните и наказателните мерки срещу извършителите на насилие нямат нужния възпиращ ефект. БАПЗГ многократно е изразявала своята подкрепа за пострадали в резултат на агресия медици в писма до институциите, лечебните заведения и медиите. Резултатите показват, че по тази тема трябва да се работи непрекъснато и в превантивен порядък, а не само когато възникне инцидент. Нужно е заедно, с настъпателни и постоянни усилия, да се борим срещу агресията, за покажем колко важна е добрата комуникация и добрия тон между пациентите и медиците в името на здравето и живота“, посочват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Първата дискусия от кампанията ще се състои от 11.00 до 13.00 часа в зала „Европа“ в сградата на КНСБ (гр. София, Пл. „Македония“ №1.) За участие в дискусията са поканени представители на Министерство на здравеопазването, РЗИ, директорите на ЦСМП от страната, Българския лекарски съюз, Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация на КТ „Подкрепа“ Прокуратурата, СДВР, пациентски организации, здравни медиатори, психолози, експерти по управление на конфликти в медицинската практика и по медицинско право.