Български литератори гостуват на учениците в училище „Д. Гачев“ по повод Деня на поезията и Международния ден на учителя

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Пазарджик. Учениците от Средно училище „Димитър Гачев“  – Пазарджик и децата от Детски творчески клуб „Дъга“ към Читалище „Пробуда“ – Пазарджик днеа от 13.30 ч. в Голямата зала на училището се срещат със съвременни български литератори – детските писатели, автори на приказки, стихове, гатанки, куклени пиеси Юлия Момчилова, Благовеста Касабова и Кирил Назъров по инициатива на Сдружение „Дете и книга“ и Тодор Каракашев – председател на Дружеството на писателите в Пазарджик. Това съобщиха от учебното заведение.
 В седмицата, богата на чествания – 1 октомври – Ден на българската поезия и 5 октомври – Международния ден на учителя, децата от етнически ромски произход са подготвили кратък рецитал по стихове на авторите, чиито творби са включени в учебниците на учениците от началните и прогимназиални класове. Малки таланти ще рисуват на статив пред гостите идеите, родени от стихове на творците. Подготвили са и гатанки към авторите на гатанки.
Срещата на учениците със съвременни български писатели е една важна крачка в общите усилия на училище и читалище да се  стимулира естествената любознателност у децата, да се заобича четенето, да се цени книгата и да се посещава библиотека. Нетрадиционното поднасяне на информация извън класната стая в стимулиращи творческата нагласа на децата пространства чрез среща с живите носители на изкуството са методи, доказано работещи в помощ на обучителния процес, преодоляване на трудностите с езика и отключване неразкрития потенциал на децата.