Български червен кръст е най-мащабната хуманитарна организация у нас, а младежката ѝ структура е изключително активна и важна за всички хора (ОБЗОР)

Благоевград. Български червен кръст е най-мащабната хуманитарна организация у нас, а младежката ѝ структура е изключително активна и важна за всички хора. Това стана ясно по време на откриващото събитие на Националния съвет на Български младежки червен кръст, което ще се провежда  за първи път в Благоевград до 3 април.
Националното събрание ще протече в две части. Днес бяха разгледани и подложени на гласуване отчет за дейността на организацията за изминалата мандат (2017-2019) и отчет на Комисията по съответствието.
За 2 април 2019 година предварителният дневен ред включва избор на ръководни органи на младежката организация, в това число избор за Председател на БМЧК, членове на Изпълнителния съвет и Съветник по съответствието. В този ден е предвидено също приемане на годишен план за дейността на БМЧК през 2019 година и насоки за развитие на дейността на БМЧК до 2021 година.

Председателят на БЧК – акад. Христо Григоров, каза пред младежите, че БЧК е най-разпознаваемата и мащабна хуманитарна структура в България. Той добави, че 330 хил. българи получават хранителни помощи в 300 пункта в страната, в които работят над 7 хил. наши доброволци. Акад.  Григоров отбеляза, че това се случва в рамките на мащабен проект, финансиран от Европейският съюз, който се реализира от БЧК.

Йорданка Стойчева, председател на БЧК – Благоевград пък отбеляза, че решенията на делегатите, участващи в Националното събрание на БМЧК трябва да бъдат мъдри и конструктивни. Тя припомни, че мотото на БМЧК – Благоевград е „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”.

От своя страна председателят на БМЧК Станимир Бояджиев заяви, че от днес започва Националното събрание на Български младежки кръст като през следващите дни ще бъдат взети важни решения.

В Благоевградския регион БЧК е символ за това, че винаги насреща хората имат някой, който да им окаже помощ, заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Той отбеляза, че доброволците на БЧК имат сърцата и отговорна работа за утвърждаването на БМЧК. Освен това са радетели за запазване на хуманитарните ценности, които има в нашето общество. Той изказа благодарността си към БЧК и младите хора в организацията, които винаги в кризисни ситуации оказват помощ на населението и институциите.

Ливия НИНОВА