Български Червен Кръст – Сливен тържествено отбеляза 140-годишнината от своето създаване

Български Червен Кръст – Сливен тържествено отбеляза 140-годишнината от своето създаване, предаде репортер наРадио „Фокус“ – Сливен. Паметни плакети  и почетни грамоти получиха активни спомоществователи  и активни членове на първото в страната дружество на Червения кръст. 14 плакета бяха връчени на представители на институции, работещи с БЧК- Сливен. Сред тях са общините Сливен,  Котел, Нова Загора и Твърдица, Противопожарната служба, държавни и местни власти. Плакет получи и дългогодишният дарител на дружеството хирургът д-р Михаил Жечков. Наградите бяха връчени от заместник – председателят на БЧК  д-р Валентин Пеев. Почетни  грамоти получиха членове и бивши ръководители на Червения кръст в Сливен. Те бяха връчени от председателя на местната структура д-р Иван Федин.

На тържествената церемония присъстваха  ръководители на официални институции в Сливен и областта, представители на партньорски организации , бивши и настоящи деятели и доброволци на Червенокръсткото движение.

Делото на първите и техните продължители през годините и до днес ще бъде почетено и с  изложба на снимки, документи и материали от историята и дейността на БЧК в Сливен. Пред бюст-паметника на първия председател на първото в страната дружество на Червения кръст митрополит Серафим на площад „Хаджи Димитър“ бяха  поднесени венци и цветя.

Людмила ЙОРГОВА