Валдис Домбровскис, ЕК: Сътрудничеството с България по пътя към еврото тече много гладко и всичко се движи по план

Радвам се да кажа, че до тук сътрудничеството с България и българските власти тече много гладко и всичко се движи по план. Това каза Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, който бе специален гост на 13-ата среща на бизнеса с правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Много се радвам да бъдат тук днес, за да говорим за пътя на България към еврото и това, което означава то за бизнеса“, заяви Домбровскис, като тази година се отбелязват 20 години от навлизането на еврото. „Тази валута вече 20 години е силна, стабилна и много удобна за ползване“, каза той. По думите му именно тези три характеристики представляват ползите на еврото за бизнеса и потребителите. „Еврото е силна валута, защото почива ясни правила и институции“, отбеляза още той, като допълни, че сближаването е ясен критерий за финансова стабилност и цялостно подобряване на бизнес средата.
„Ако търговията почива на правила и стабилност, това ще облагодетлства малките държави като България“, коментира той. По думите му фактът, че от 11 държави в началото еврото вече се използва в 19 страни и има още, които чакат да се присъединят, говори за това колко са големи ползите от стабилността и ползването на тази валута. „Желая успех на България по този пъти за приемане на еврото“, заяви Валдис Домбровскис, като отбеляза, че предстои още доста работа в страната ни по отношение на това да се разяснят ползите от еврото и да се убеди обществото в тях.
„Над 340 милиона европейци работят с еврото. Ако искаме силно евро в чужбина, трябва да сме силни у дома“, каза още той.