Валентина Алексиева, читалище „Зора” – Дупница: Една библиотека не е само книги и вестници

Снимка: ИА "Фокус"

Главният библиотекар към читалище „Зора” – Дупница Валентина Алексиева, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожа Алексиева, библиотеката към читалище „Зора” в Дупница реализира проект за обогатяване на своя фонд, какво представлява той?

Валентина Алексиева: Да, и тази година Министерството на културата обяви конкурсна сесия за кандидатстване за средства, с които да се обогати фондът на библиотеките с книги и други информационни източници. Ние кандидатствахме, трябваше да направим проект по правила, които са по изискване на Министерството на културата и спазвайки техните правила, се постарахме, работихме активно когато беше обявена сесията. Кандидатствахме и комисията одобри нашия проект. Получихме тази новина и очакваме сега да подпишем договор с Министерство на културата и съответно да закупим новите книги, като във всеки проект, всяка библиотека изготвяше списък със заглавията на книгите, това беше едно от условията.

Фокус: Какви са тези книги?

Валентина Алексиева: Вече имаме оферти с издателствата, това беше също едно от изискванията, така че мисля, че много бързо и много лесно ще бъде закупуването на книгите. Надяваме се по – нататък да нямаме проблеми, всичко, което сме заявили, да ни се достави от издателствата и съответно от нас да го пуснем на читателите. Можехме да кандидатстваме като читалищна библиотека за сума до 1200 лева, кандидатствахме за тази сума и с тези пари ще закупим както детска художествена

литература, така можем да попълним и фонда с липсващи, с търсени, но недостатъчно екземпляри на издания. Радваме се, че попълваме фонда не само със съвсем новоизлезли, но и с книги като нови издания на „Под игото”, на „Ян Бибиян”, на старогръцки „Митове и легенди”, тоест заглавия, които на нас ни липсват, установихме, че са недостатъчно и това е една прекрасна възможност да попълним фонда с тези книги.

Фокус: Това ли са единствените средства за обогатяване на фонда на читалищната библиотека?

Валентина Алексиева: Не. Всяко тримесечие библиотеката при читалище „Зора”, благодарение на средствата, които отпуска настоятелството редовно и то в един съвсем добър размер, ние купуваме най- новото, най – търсеното от нашите читатели, но това е една много важна възможност, която се дава от Министерството на културата да комплектуваме фонда, да докомплектуваме и да обогатим още повече библиотеката със заглавия. Тази година този проект спечелиха и други читалища и библиотеки от Община Дупница. Аз съм щастлива за колегите и съответно искам да ги поздравя за успеха, защото колкото повече библиотеки в нашата община разполагат със средства за нови книги, толкова по – добре и за нашите читатели. Така че много се радвам, ме тази година имахме по- голям успех.

Фокус: Вие като читалищна библиотека имате право да кандидатствате за 1200 лева, които са помощ, но и не са достатъчни за такава голяма читалищна библиотека, каквато е тази в Дупница, така ли е ?

Валентина Алексиева: Това е факт. Аз го казвам това, защото всички читалищни библиотеки в България получават възможност да кандидатстват до 1200 лева, а градска общинска библиотека имаше право да кандидатства до 11 000 лева, регионалните библиотеки получаваха до 22000 лева. Разбирате, че като най – голяма библиотека на територията на нашата община, това за нас е недостатъчно. Такава е преценката, може би трябва да се прецизират по – добре нещата и да се прецени дали на територията на една община коя е най- голямата библиотека, коя изпълнява функциите на градска или общинска библиотека, дори да носи в названието си думата читалищна, но мисля че нещата трябва да се огледат още по- добре от министерство на културата, за да може справедливостта при разпределянето на тези средства да бъде по – голяма, защото вие знаете, че цените на книгите, на литературата в момента са много високи, даже се увеличават. Имаме търговска отстъпка от издателствата, но с този проект можем да закупим до 50 заглавия. Това е, което можем да закупим. Сега е абсолютно недостатъчно. Можем, ако имаме повече средства дори да разширим и спектъра от автори и заглавия, защото търсенето от нашите читатели е много голямо. Малко това ни натъжава, но все пак се радваме, че имахме успех.

Фокус: А как гледате на идеята да падне ДДС за книгите, литературата или да бъде намален този данък ?

Валентина Алексиева: Задължително е това. Ако искаме да говорим, че сме държава, която се грижи за грамотността, за засилване на четенето на нашето население, трябва да се направи, но това трябва да бъде политика на държавата. От много години слушам за тези предложения, в много страни ги има тези облекчения, има варианти издателствата с по – ниски цени или с помощ от държавата да дават на читалищата някакви бройки от излезлите книги. Всякакви варианти, не знам защо не се прави, мисля че вече като една претендираща за място в Европейския съюз европейска държава, да го направим това. Защото за читалищата, за библиотеките почти е непосилно да закупуват нова литература. Ние не сме от тях. Ние успяхме да работим добре с настоятелството, то да ни отпуска средства и поне най – необходимите заглавия да ги купуваме. Една библиотека не е само книги, не е само вестници и информационни източници, тя е и автоматизация, и модернизация, тя е една среда, която трябва да се развива и за всичко това са необходими средства. Ако читалището отпуска средствата за книги, ако имахме средства за книги или давахме по – малко пари за тях, ние можеше да модернизираме средата, да направим място за тийнейджъри- тийн кътове, нещо с което хората в западна Европа толкова са свикнали с тези нови неща, че мисля че много изоставаме в това отношение. Въпреки желанието на хората да работят, въпреки професионализма на колегите, сме поставени в позиция на догонващи и само мечтаем за някои неща.

Венцеслав ИЛЧЕВ