Валентина Атанасова: Посещаемостта на плувния басейн през лятото е голяма и много деца се записват за курс по плуване

Валентина Атанасова, управител на Спортен комплекс „Пирин“ в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-жо Атанасова, зашо се налагаше профилактиката в в Спортен комплекс „Пирин“?

Валентина Атанасова: Профилактиката на басейна в Спортен комплекс „Пирин“ бе планова и имаше за цел да се осигури точна и безаварийна работа на поддържаните системи. Възстановена е активната спортно-тренировъчна дейност на Спортен комплекс „Пирин“ след извършената профилактика. Модерното съоръжение бе затворено на 7 август за основно почистване на басейна и прилежащите части, което продължи до 15 август, включително. Профилактиката бе планова и имаше за цел да се осигури точна и безаварийна работа на поддържаните системи. Първият работенден ден на съоръжението бе 16 август, когато бяха възстановени активната спортно-тренировъчна дейност и посещенията на спортисти и граждани. „В плувният басейн тренират стотици деца плувци от ПК „Пирин“ и „GD Sport”. Плувният басейн отговаря на всички изисквания за провеждане на национални и международни турнири.  Басейнът е с размери 50X25м. В него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса. Температурата на въздуха е с 2 градуса по-висока. Освен това има специална система за почистване на съоръжението и резервоар с вместимост 1000 куб. м.

Фокус: Такава профилактика задължителна ли е всяка година?

И миналата година и тази взехме решение, че в порядъка на 10 дни трябва Спортния комплекс да бъде в профилактика, за да може всички системи на басейна, игрищата и кортовете да се проверят. Там където е необходимо да се направят някакви козметични ремонти. Всички знаят, че комплексът работи без почивни дни непрекъснато, а когато са необходими такива дейности е хубаво да се направят веднъж в годината. Поради тази причина през месец август, когато голяма част от хората почиват и са извън града, а клубовете също са във ваканция, спортният комплекс излиза за профилактика. По този начин всички системи могат да се проверят, а освен това ако е необходимо някъде да бъдат направени ремонтни дейности и сега мога да кажа, че съоръжението е в отлично състояние за ползване от всички граждани и гости на града.

Фокус: През лятото каква е посещаемостта  на басейна?

Валентина Атанасова: През цялото лято имаше посещаемост. Голяма част от децата през летния сезон предпочитат да се обучават, тъй като са по свободни. През целия летен сезон басейнът беше посещаван. И двата спортни клуба осъществиха проекти на министерството, които бяха безплатни. Със сигурност басейнът беше посещаван, но в началото на август месец е добре да се погледне един такъв обект, за да бъде на ниво през цялата година.

Лора КАЛЧЕВА