Валентина Станкова: Женският футболен клуб „Бургас“ приключи една успешна година

За новия женски футболен клуб „Бургас“ Радио „Фокус“ разговаря с Валентина Станкова, директор на Центъра за превенция на насилието и престъпността в черноморския град и мениджър на отбора.

Фокус:  Г-жо Станкова, вие сте мениджър на нов женски футболен клуб в Бургас. Кога е създаден той?

Валентина Станкова: Женският футболен клуб „Бургас“  има една активна състезателна година, т.е. от една година ние развиваме футболните умения на момичета от 8 до 40 години- една широка възрастова граница. Всички тези момичета, девойки и жени са разпредени в няколко дивизии- момичета до 12 години, до 18 години и жени. Смеем да кажем, че тази една година беше прощъпалникът ни в Националното женско първенство и завършихме много успешно на шесто място от 11 отбора от цялата страна, което е много добро постижение за един млад отбор. По отношение на момичетата и девойките също имахме добро представяне през годината, като най-голямото ни постижение е изборът на капитана ни за най-добра българска футболистка. Тя се казва Николета Бойчева- едно много амбициозно момиче, което дълги години тренира в женски футболен отбор на Германия, понастоящем е капитан на отбора ни и много помага при подготовката на по-малките момичета и на девойките. Много се гордеем с нейната номинация. Тя беше тържествено наградена от Димитър Бербатов и от много известни футболисти, които присъстваха на церемонията и оцениха нейните усилия. За нас тя е много важна в отбора, защото една голяма част от малките деца са от социални институции, деца с различни проблеми .  За ръководството на отбора е важно не само постигането на спортни успехи, но и интеграция на тези деца. Те създадоха много добър колектив и децата, които са били проблемни в социалните институции, много добре се адаптираха към отбора, създадоха колектив и това промени тяхното поведение и отношение, а за нас това е много важно, за да се влюбят в играта, да създадат приятелства в отбора. Имаме амбициите през следващата спортна година да бъдем един от водещите женски футболни клубове в страната и това ще се случи не само с добрата спортна подготовка, но и с добрите емоционални приятелства, които тези деца създадоха по време на тренировки и по време на спортната дейност. Женски футболен клуб „Бургас“ участва и в един много престижен турнир в Италия през месец април, където момичетата се класираха  на трето място. Смея да кажа, че всичко това се случи не само благодарение на усилията на треньора, но и с помощта на Община Бургас, която застана плътно зад отбора и го подкрепи в пътуването както до Италия, така и в подготовката на момичетата през цялата година.

Фокус: Как е извършен подборът на жените и децата?

Валентина Станкова: Подбор няма. Ние нямаме цедка за това кой да се включи да играе при нас. Всеки, който обича футбола, може да се включи и да играе в отбора. Има жени, девойки и деца с по-малки възможности, но те са по-работливи и по-упорити в спорта и догонват тези, които имат талант. Към момента в отбора са включени 25 жени, децата до 12 години са 15, а децата до 18 са десетина.

Фокус: Къде се провеждат тренировките? През лятото отборът ще има ли изяви?

Валентина Станкова: Приключихме спортната година, но продължаваме с тренировките. Те се провеждат в спортен център „Славейков“ и на стадион „Черноморец“. Продължаваме да тренираме и през лятото, защото сме с амбициите през новия спортен сезон да покажем още по-добри резултати от вече изминалата спортна година. Предстои ни спортно-технически лагер, който ще бъде пет дни от 21 юли и състезание в гр. Рудозем в началото на август, на празника на града. Градът има много добър женски отбор, с който си партнираме от самото ни създаване. Техният отбор също е млад като нашият. Два пъти са гостували на турнири, които сме организирали в Бургас. Ние бяхме миналата година при тях и сега отново сме поканени. Организирахме футболен турнир в един от моловете в Бургас, като основната идея беше освен да пропагандираме женския футбол, но и да привличаме млади момичета, които да ангажират свободното си време. Спортът е възможност за превенция на агресия, на насилието- всичко това, което все повече и повече се увеличава в обществото. Кандидатствали сме с голям проект към Министерството на младежта и спорта в тази посока- превенцията на агресията чрез спорт, чрез футбол и се надявам да бъдем одобрени, защото ако ни одобрят, ще направим страхотни мероприятия и дейности в посока превенция на агресията и насилието сред младите хора. Амбицирани сме да правим много неща и то не само със спортна, но и със социална насоченост и според мен такава трябва да бъде мисията на спорта- не само развитието на спортни умения, заложби, но и един отбор да е социално ангажиран и да има мисия, и да помага в обществото да се изграждат ценности, които в последно време са изключително оскъдни сред младите хора, така че ние имаме мисия и ще я следваме.

Фокус: Как се породи идеята за създаването на такъв женски футболен отбор?

 Валентина Станкова: Бургас години наред нямаше развит женски футбол. Правиха се опити други отбори да създадат нещо, но според мен неуспешно. Нямаше такъв добре създаден отбор, колектив, който да има желанието да развива женския футбол. Всъщност много момичета от Бургас имат желанието да практикуват този спорт и така заедно с настоящия треньор- Даниела Димитрова, един от най-добрите треньори в страната в женския футбол, тя е била години наред треньор на „Литекс“-Ловеч, решихме да създадем този отбор с цел тези момичета да имат къде да спортуват и къде да се реализират. В световен мащаб женският футбол е изключително развит. След две години Бургас ще бъде домакин на Европейското по футбол за девойки. Това ще бъде мащабно мероприятие и искаме да се представим добре. Ще положим усилия да изведем бургаския женски футбол от това забвение, което е било дълги години.

Фокус: Какъв е размерът на финансирането от страна на Община Бургас?

Валентина Станкова: Община Бургас за първи път ни предоставя субсидия. Все пак ние сме млад отбор. Тази година получихме финансиране от близо 15 000 лева, като голяма част от тях според новите разпоредби за ползване на субсидията всъщност е за ползване на спортните база на Общината, т.е. около 6000-7000 лева са само средства за ползване на терени, което за нас е голямо облекчение, защото преди получаването на субсидията, събирахме лични средства, търсихме дарения, за да заплащаме тренировките, които въобще не са евтини. Една тренировка е между 30 и 60 лева в зависимост от мястото и това беше непосилно за нас. Общо взето много трудно преди получаването на субсидията успявахме да събираме средства и да заплащаме тренировките и сме изключително благодарни на Община Бургас , че ни даде възможност да се развиваме. С отпуснатите пари ще успеем да закупим някои необходими неща за тренировките.

Мария РУСЕВА