Валентина Страхилова: За първи път на медицински форум в Перник ще бъдат представени най-важните неща, с които се сблъскват младите родители

Валентина Страхилова, областен координатор на Алианса на българските акушерки – Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Госпожо Страхилова, какво ще бъде представено на  изложението Baby love?

Валентина Страхилова: Изложението Baby love ще се състои на 15 септември в Двореца на културата. Това изложение е за медицинска козметика и медицинска техника. За тази цел каня всички бъдещи и настоящи родители да дойдат, за да могат да се потопят в еуфорията на детската глъч, тъй като за първи път в Перник ще се случи такова нещо – да дойдат представители на най-добрите фирми за България на медицинска козметика и медицинска техника. Също така ще се направи за първи път медицинска дискусия кои са най-важните неща, които трябва да се спазват по време на бременността, съответно какво трябва да правим по време на бременност, какви лекарства, каква козметика да се използва.  Ще има представители за България на фирмите, които са на световния пазар, всички те ще могат да предлагат на цена на производителя тяхната стока и същевременно майките да зададат въпроса на водещи лекари, акушер-гинеколози, психолози, фармацевти, логопеди. Ще има също така раздаване на детска сертифицирана кухня от 0 до 3 години. В едната зала ще тече форум – лекции, които са на водещи лекари и консултанти. Откриването ще бъде с лекция „Нашата грижа за вашето бебе и за вас“. След това ще има практични съвети за кърмене и хранене на новороденото. Ще има диетични мерки при леки храносмилателни смущения в кърмаческа възраст – колики, запек. От 12 часа има лекция за съхранение на стволови клетки. Освен че ще текат тези лекции, всички тези лекари и медицински представители могат да дадат съвети на бъдещите и настоящи майки за производство на биберони, шишета, ежедневни ритуали за щастливо бебе, хранене и захранване на бебето, как да създадем подходяща среда за развитие на бебето по време на бременност, защо и как да пречистим въздуха в детската стая. Това е едно много интересно устройство, което пречиства въздуха от микроби,  подходящо за деца, които имат алергии. Също така и за тези, които имат домашни любимци. Ще присъства и Центърът за детско развитие „Ние, децата“ под ръководството на Петя Йорданова и Милена Наумова. Това са логопеди и психолози. Те ще изнесат лекция „Как да играем с бебето и детето, какви игри и играчки да изберем за стимулиране на развитието. Освен това ще бъдат представени съвети как да направим информиран и отговорен избор за кожата на новороденото, бебето, детето, бъдещата майка и цялото семейство. Ще завършим с лекция на доктор Веселина Никифорова за  майчината кърма – скритото оръжие на природата. Медиен партньор на събитието са списание „Кенгуру“, BG-Mamma, Фондация „Искам бебе“. Ще има урна, в която всеки, който желае, може да направи дарение. Събраните средства ще бъдат предоставени на семейство с репродуктивни проблеми от Перник.

Водещ: Имате ли индикации какъв е интересът към изложението?

Валентина Страхилова: Когато се случат нещата, тогава ще мога да кажа. Но идеята е много добра, защото на медицински форум ще бъдат представени най-важните неща, с които се сблъскват младите родители. Тъй като аз съм започнала кариерата си от инвитро отделение и мога да кажа, че няма по-голяма мъка от погледа на майка, която се бори с репродуктивни проблеми, която не може да забременее. И няма по-щастлив и по-радостен поглед от майка, която поема бебето си. Затова, тъй като ще присъстват и много майки, ще присъстват и бебета, ще присъстват щастливи родители, но ще има и родители, които искат да заченат. Така че ще получат съвети от водещите акушер-гинеколози, които ще присъстват.

Водещ: Една добра възможност за среща с лекари специалисти.

Валентина Страхилова: Да, да получат информация от извора, а не от интернет. Защото едно е специалист да каже и да сподели, друго е интернет – там може всеки да пише. Така че много е важно да получат информация от извора, от водещите специалисти.

Водещ: Какви са вашите наблюдения, готови ли са българските жени да станат майки? Имат ли необходимост от специално обучение? Много се говори през последните години за потребността от училище за родители.

Валентина Страхилова: Да, точно от училище за родители перничани много отдавна имат нужда, тъй като непрекъснато ходят в столичните  молове да слушат лекции. Аз мога да зарадвам перничанки, че много скоро ще бъде открито такова училище за родители в Перник. Може би в края на ноември – началото на декември месец. Майките искат да бъдат информирани, искат да правят консултации с най-добрите специалисти, да ползват най-добрата техника, съответно да спазват здравословен начин на живот. Бременните жени и бъдещите майки изключително много се интересуват от последните новости в отглеждането на бебето, от последните новости в захранване, защото знаете, има много алергични деца, има деца с белтъчни проблеми. Затова е по-добре да чуят нещата от водещите лекари специалисти. Когато има любов, нещата се случват най-добре. А пък тези деца всичките, на които ние се радваме, са родени от любов. Както се казва, от две капки любов се раждат тези деца. Знаете, един дом, една къща, когато е построена, тя е само къща. И вече когато има любов в нея, става дом. Така че желанието на всяка една жена е да бъде майка – да прегърне нейната рожба, по-хубаво от това няма. Затова смятам, че такива форуми трябва да има, тъй като за мен инвестицията в младите хора – това е валутата на бъдещето.

Водещ: Бебетата винаги са били и ще си останат най-хубавата грижа, както се казва.

Валентина Страхилова: Да, точно така. Най-важното и най-голямото щастие, което може да изпита една жена, е да поеме нейната рожба. Това е най-щастливия миг в живота й.

Росица АНГЕЛОВА