Валентин Господинов, директор на ХГ „Владимир Димитров – Майстора: Културният фокус в областта на изобразителното изкуство е Кюстендил

Радио "Фокус" - Кюстендил

Директорът на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” Валентин Господинов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Господинов, навършват се 136 години от рождението на големия български художник Владимир Димитров – Майстора, по какъв начин отбелязвате тази годишнина в Кюстендил?

Валентин Господинов: Програмата е много интересна и се стремим този стандарт, който е постигнат като качество да не бъде много променян. Цялото това събитие се върти около рождения ден на Майстора и около новия носител на голямата награда за живопис. Освен това сме включили и съпътстващи изложби като културната политика на нашата галерия е това да бъдат изложби, които представят кюстендилската изобразителна школа. Така че ще бъде много интересно, искам да поканя вашите слушатели за това събитие, защото културният фокус в областта на изобразителното изкуство, ще бъде Кюстендил – нашата галерия.

Фокус: Споменахте изложби, какво представят те?

Валентин Господинов: От Нова година насам се подготвяме за това събитие и подреждаме една изключително интересна подредба. Едно от нещата е постоянната експозиция, която не се променя за 5 години. Добавили сме една хубава извадка от подготвителни рисунки на Майстора, освен това едно нова нещо, което подготвихме, което открихме преди около две седмици, това е за първи път от 38 години представяме изложба на Димитър Стоименов – Качамака. Така че тези, които ще дойдат на откриването, ще видят тази изключителна изложба на малко позабравеният наш съгражданин Димитър Стоименов.

Фокус: В същото време се връчва и Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора. Кажете нещо повече и за самата награда, какво представлява тя?

Валентин Господинов: Наградата е възстановена през 2012 година, като голяма заслуга за това нещо имат, както Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора”, така и Община Кюстендил, която влиза с доста впечатляващи средства и Съюз на българските художници, който подкрепя цялото това нещо. След много дълго прекъсване, тази награда е била възстановена, като в основата е бил екипът на художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора”.

Фокус: Кои са носителите на тази награда от нейното възстановяване досега?

Валентин Господинов: Носителите са все впечатляващи имена, дългото прекъсване, през което не е връчвана тази награда, концентрира фокуса върху едни изключително талантливи и даровити имена и наистина журито, в което участвах и аз предните години, беше доста затруднено, защото наистина са много впечатляващи художници и автори. Ще изброя абсолютно всички, защото това са имена, които не трябва да бъдат пропускани и не трябва да бъдат омаловажавани. Първият, който беше отличен, беше професор Андрей Даниел, вторият – нашият съгражданин Свилен Блажев, третият отличен – професор Ивайло Мирчев, миналата година наградата взе професор Станислав Памукчиев от Художествената академия, като беше представена една изключителна експозиция в новата част на галерията. Тази година изложба ще прави носителят от миналата година- професор Николай Майсторов. Той е преподавател в Нов български университет и ще се покаже с една изключително амбициозна изложба, която беше представена в София. Той получи наградата си не само за творческите си изяви през годината, но специално за тази изложба. Така че изложбата му „100 икони по 100 сонета” върху любовната лирика на Пабло Неруда, цялата амблок, ще бъде представена в цялата галерия.

Фокус: Има ли нещо ново в къщата музей на Майстора в село Шишковци?

Валентин Господинов: Да, опитваме се да не променяме нищо, което е добре направено през предните години и едното от нещата, което е заложено в програмата, е отиването в село Шишковци, къщата където е живял и работил Владимир Димитров – Майстора. Тези, които очакват да видят готова експозиция, няма да заварят такова нещо, защото художествената галерия в момента прави цялостен ремонт на цялото вътрешно пространство на къщата, което е доста амбициозна задача. С абсолютно основен ремонт, подмяна на осветлението с художествено осветление, вкарване на стъклени витрини и други. Но тези, които ще дойдат в Шишковци, ще могат да видят голямата стъпка, която сме направили към промяна и към вече доста по – съвременното експониране и показване на самата къща – музей.

Фокус: Колко време очаквате да продължи ремонта?

Валентин Господинов: Може би, най – трудният етап предстои, защото това е етапът, свързан с концепцията и с построяването на същината на експозицията, като на екипа идеята е това да бъде не просто вещово място, където да бъдат показани вещи и картини на Майстора, а да се постараем да работим около духа, който е бил обладан в тази къща. Духът, който Майстора вкарва в село Шишковци, начинът по който той одухотворява селяните и така нататък. Това е доста тънка и фина концепция, която трябва да бъде гледана по правилен начин.

Венцеслав ИЛЧЕВ