Валентин Господинов, директор на ХГ „Владимир Димитров – Майстора”: Годишната изложба на кюстендилските художници е дълго чакано събитие

Радио "Фокус" - Кюстендил

Директорът на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” – Кюстендил Валентин Господинов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Господинов, в края на годината Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” представя Годишната изложба на кюстендилските художници, какъв е нейният заряд?

Валентин Господинов: Да, предстои ни Коледната изложба. Подготовката за нея започна  отдалеч, защото само наименованието е коледна изложба. Иначе е годишната изложба на кюстендилските художници. Така че според мен е много отговорно събитие. Журито мина, доволен съм от това, което е представено, добре аранжирахме нещата, така че стана пореден празник в галерията. Коледната изложба е един очакван празник за галерията на Майстора и нейните гости в навечерието на светлия християнски празник. По традиция експозицията включва творби на автори, чийто живот и творчески път е трайно обвързан с Кюстендил и околностите му. Тези общи изложби поддържат живи традициите в изобразителното изкуство. Едновременно с това те показват новото и актуалното в художествения живот, новите имена в него и развитието на вече познатите. Откриването на Коледната изложба съдържа своеобразна изненада – ще бъдат показани за първи път две творби – на Владимир Димитров – Майстора и на Николай Дюлгеров, едно от големите имена на футуризма.

Фокус: Кажете повече за тях, какво представляват те?

Валентин Господинов: Едната творба вече е собственост на галерията, а за другата имаме сключен договор за 5 години за експониране. Това е една картина на Майстора, която е с много интересна история. Няма да разказвам цялата история, за да може хората, които се интересуват, да дойдат.  Това е работа, която за първи път вижда посетители. Това ще бъде работа, която ще бъде експонирана за 5 години в нашата постоянна експозиция и второто, с което може да се похвали галерията е това, че съвсем наскоро купихме един оригинал на Николай Дюлгеров, работа от 1926 година, работено е в техника темпера, неща, които са изключително рядко срещани. И тя ще намери своето място в постоянната експозиция. Ще се радвам да дойдат, за да видят за първи път тези неща в нашата галерия.

Фокус: Всъщност това са творби на едни от най-големите български творци, така ли е?

Валентин Господинов: Да, това са едни от най – големите автори, раждали се в Кюстендил, Майстора в една дирекция, Николай Дюлгеров – в съвсем различна дирекция, в стил футуризъм, човек, за който малко се знае, защото не е експониран достатъчно в нашето пространство. Той е един от петимата, които създават футуризма, платформата на футуризма, изключителен архитект, дизайнер, така че  за него оттук нататък ще си приказваме.

Фокус: Връщам ви към изложбата, има ли ръст на участниците в нея и на самите творби ?

Валентин Господинов: Поддържа се една обща бройка и това е така, защото има колеги, които в определен момент не са готови да дадат работите си за тази изложба. Те са активни, работят, но просто решават, че в тази изложба няма да участват. Това не намалява качеството на изложбата, защото това е неспирен творчески процес.

Фокус: Най – доброто ли да очакваме от всеки автор?

Валентин Господинов: По принцип е така. За тази изложба хората се готвят.

Фокус: Каква година отчита галерията?

Валентин Господинов: За всички е явно, че галерията продължава да върви нагоре. Това беше отчетено фактологически в документите, които ни бяха поискани за кандидатстването за туристическа дестинация и в последствие разбрах на награждаването, че галерията има голям дял ние да спечелим наградата за туристическа дестинация. Това според мен е достатъчно. Разбира се, има още много да се желае, но това е хубаво, защото това са перспективи, когато човек не ги достига, си ги премества, но не ги забравя.

Венцеслав ИЛЧЕВ