Валентин Дебочички, директор на РИМ-Кюстендил: Отбелязваме 120 години от създаването на кюстендилския музей

Радио "Фокус" Кюстендил

Директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Дебочички, Регионален исторически музей е домакин на Международния симпозиум „Пауталия-Велбъжд-Кюстендил и прилежащите им територии през вековете”, каква е целта на тази научна проява?

Валентин Дебочички: През настоящата 2017 година се навършват 120 години от създаването на кюстендилския музей. Началото на музейната институция е поставено на 3 ноември 1897 година със създадената музейна сбирка към педагогическото училище в Кюстендил. Тази значима годишнина е поводът за организиране на седмия поред международен симпозиум „Пауталия – Велбъжд – Кюстендил и прилежащите им територии”. Научната конференция ще се проведе от 4 до 6 октомври в Кюстендил като в нея са потвърдили участието си 55 колеги от института за исторически изследвания, от националния археологически институт с музей при БАН, от редица още институти на Българска академия на науките, колеги от регионални и общински музеи в страната.

Фокус: Предвидено ли е участие и на историци и изследователи от Кюстендил?

Валентин Дебочички: Да, особено радващо за мен е това, че специалистите от Регионален исторически музей Кюстендил участват с 11 доклада в рамките на научната конференция. Тя ще бъде открита в 13.30 часа на 4 октомври, а от 19.00 часа сме предвидили тържествено отбелязване на 120 – та годишнина на музея. Надявам се, че участниците в конференцията, гостите, които сме поканили, ще уважат нашата покана, за да отбележим нашия юбилей, тъй като Регионален исторически музей Кюстендил е един от най – старите музеи в страната, но и един от най – динамично развиващите се, действащи, работещи музеи в условията на ХХI век.

Фокус: Как вие виждате бъдещето на кюстендилския музей, след тези 120 години?

Валентин Дебочички: На първо място смятам, че в най – близка перспектива и се надявам истински, че кюстендилския музей ще има своята истинска голяма сграда, за да може да представи богатството на музейните ни фондове, събирани в продължение на тези 120 години. Вече има крачка напред. Има изготвен пълен работен инвестиционен проект за преустройството на сградата, така че се надявам в най – скоро време да може това преустройство да бъде финансирано и да започне реалната работа по него. Това е от една страна работата на музея, изключително важна. Кюстендилският музей има 6 действащи музейни обекта с постоянин и временни изложби, които ние се страраем да уреждаме – средно по 10 изложби на година. Но съществуващите ни обекти не могат да компенсират липсата на представителна, голяма сграда с една обща историческа експозиция, която да покаже наследството на антична Пауталия и на средновековния Велбъжд, а и развитието на Кюстендил. Това е голямата ни надежда и голямата мечта на всички, които са работили и  работим в музея и аз съм много щастлив, че успяхме да издирим много от нашите бивши колеги, които са дали своя дан за развитието на музея. Те ще бъдат наши скъпи гости на тържественото отбелязване на годишнината на музея.

Фокус: Какви  са очакванията от научната проява, може би за разкриване на нови неща?

Валентин Дебочички: Тези научни прояви, както и настоящата, ще бъдат отпечатани в пореден том от известията на музея и участват едни от най- авторитетните български учени, археолози, историци. В конференцията имаме две секции. Секция за археология и секция за история, които със своите доклади и съобщения, които ще бъдат публикувани, доринасят за допълнителното проучване и осветляване историята на кюстендилския регион, но и не само, а и цяла Югозападна България. Тези доклади са съсредоточени върху историята на нашия регион, съответно региона, който обхваща от чисто административно територията на Пауталия, на Велбъждкото десподство и през Османския период на кюстендилския сънджак. С тази научна проява ние предизвикваме отново част от тези учени да се обърнат къмпроблематиката специално към нашия регион.

Венцеслав ИЛЧЕВ