Валентин Дебочички, директор на РИМ-Кюстендил: Запазва се тенденцията за правно увеличаване на броя на посетителите на музея

Радио "Фокус" Кюстендил

Директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Дебочички, каква беше изминалата година за Регионален исторически музей – Кюстендил?

Валентин Дебочички: Екипът на Регионален исторически музей – Кюстендил изпрати 2017 година с не малка степен на удовлетворение от добре свършената работа и, разбира се, с надеждата, че 2018 година ще е бъде още по – успешна за кюстендилския музей. Колегите в момента разработват своите индивидуални отчети, аз ще се опитам да маркирам най – важното през вече изминалата година. На първо място бих откроил спасителните археологически проучвания и разкопки, тъй като през 2016 година колегите археолози нямаха подобни задачи и ангажименти, през 2017 година колегите от РИМ Кюстендил извършиха много успешни резултатни, спасителни археологически разкопки на обекта „Свети Атанасии” в град Бобошево. За първи път през тази година получихме финансиране за планови редовни археологически разкопки на един изключително интересен обект – това е светилището в землището на село Долна Козница. Към момента продължават спасителните археологически разкопки на обект „Галерия” в град Кюстендил във връзка с реализацията на един мащабен проект на Община Кюстендил за устройство на цялата градина и територия пред художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”. Наред с тези археологически разкопки, колегите проведоха и редица археологически наблюдения на територията на град Кюстендил в рамките на резервата, а също така и в охранителната зона на територията на античния град Германея в  Сапарева Баня. Така че резултатите и обобщенията от тези успешни главно спасителни археологически  проучвания предстоят.

Фокус: На какво ниво беше дарителството?

Валентин Дебочички: През 2017 година, съгласно Закона за културното наследство, бяха проведени и извърешени идентификации на постъпили материали и предмети, дарения в музея и към настоящия момент фондовете на музея се попълват с 343 ценни находки, експонати, материали, основно във фонда на отдел „Етнография”, а също така и нумизматични материали, монети в основно – научноспомагателния фонд на фонд  „Нумизматика”. Използвам и случая да благодаря на всички наши дарители през 2017 година, тъй като по традиция вече основните постъпления в музея са именно благодарение на щедрите дарителски акции, които се провеждат и най – вече на нашия постоянен дарител господин Румен Манов.

Фокус: Музеят в Кюстендил по традиция организира и научни събития, какви бяха те през изминалата година?

Валентин Дебочички: Като един аспект към научноизследователската работа на музея бих откроил много успешните, много полезни 4 научни конференции, които музеят организира през 2017 година. Това са вече традиционната конференция, „Кюстендилски четения”, превръщащата се в традиционна научна проява „Музейните архивни фондове – места за памет”. Бяхме щастливи да посрещнем нашите гости в седмия пореден международен научен симпозиум „Пауталия – Велбъжд – Кюстендил и прилежащите им територии”, по повод на 120-годишнината на музейната институция в Кюстендил. Проведохме и една действително изключителна на високо ниво и престижна проява – това е научната конференция за отбелязване на 100 години от Първата световна война и включването на България в нея. Ние се гордеем, че именно Кюстендил беше мястото за провеждане на тази конференция, която организира музеят съвместно с Община Кюстендил, Института за исторически изследвания при Българска академия на науките и Македонски научен институт. Щастливи сме, че в края на 2017 година наши колеги, по – специално главен асистент Ангел Джонев успешно защити и получи академичната длъжност доцент. Той е автор на 3 изследвани само за последните две години, свързани с темата Кюстендил и  Първата световна война и това е повод да спомена, че 2017 година Регионален исторически музей – Кюстендил издаде един прекрасен албум – „Изследовател с обектив Йордан Захариев” с всички запазени съхранени в архива на музея стъклени плаки и снимки на големия изследовател и кореспондент Йордан Захариев. Една част от тях за първи път се публикуват именно в този албум. За вече споменатата от мен монография „Кюстендил през Първата световна война” на колегата доктор Ангел Джонев, а и сме щастливи, че успяхме да издадем и каталога „Пътят време без граници” за откритата през  2016 година археологическа изложба с резултатите от спасителните археологически проучвания по лот две на автомагистрала „Струма”, което е един прекрасен резултат.

Фокус: Какво сочат данните за броя на посетителите?

Валентин Дебочички: През изминалата 2017 година данните, които притежавам към момента, макар и плавно се потвърждава тенденцията на постоянно увеличаване на броя на посетителите на постоянни и временни експозиции, организирани от музея. Брой на посетителите е около 14 хиляди души, в това число имаме 1560 деца.

Венцеслав ИЛЧЕВ