Валентин Дебочички, директор на РИМ – Кюстендил: За 25-ти път откриваме научната конференция „Кюстендилски четения”

Директорът на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов“– Кюстендил Валентин Дебочички, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Дебочички, Регионален исторически музей – Кюстендил открива 25-те „Кюстендилски четения”, това вече е научна проява с традиции?

Валентин Дебочички: Да, това е така. Това е една традиционна научна проява, организирана основно от Община Кюстендил, Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов“– Кюстендил и Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тазгодишната научна конференция има и особен акцент. Тя е 25-та поредна научна конференция „Кюстендилски четения”. Имаме един значим юбилей за отбелязване. През годините се е случвало тя да прекъсва, но тази година отбелязваме и 30 години от провеждането на първата конференция през вече далечната 1989 година.

Фокус: Каква е равносметката?

Валентин Дебочички: Да, като един опит за подобна равносметка, която може да направим при всеки юбилей, се налага извода, че това са били изключително полезни научни прояви. Първоначално те са били замислени като научна проява на която да се даде възможност за изява на колеги, специалисти, преподаватели от Историческия факултет към Софийски университет от младото и тогава от средното поколение, както и колеги от Регионален исторически музей – Кюстендил. През годините конференцията значително подмладява, с участието на много наши млади колеги – докторанти и магистри. През отделните години, преглеждайки документите, тази конференция се е превръщала и с международно участие. Участвали са колеги и от почти всички висши учебни заведения в страната, от БАН, както и наши колеги от Северна Македония и Сърбия.

Фокус: Каква е темата на тазгодишната научна конференция?

Валентин Дебочички: Настоящата конференция има за тема „Градът в историята”. Съгласно изработената програма ще бъдат изнесени общо 37 доклада и научни съобщения. Първото заседание на конференцията е посветено на историята на Кюстендил. Имаме доклади от нашите колеги от Софийски университет и от Регионален исторически музей – Кюстендил. Ще бъдат представени нови наблюдения върху хронологията на битката при Велбъжд от 28 юли 1330 година. Следващата тема е посветена на Кюстендил и района в османската историко-наративна традиция: генеалогия на изворите и нови сведения. Ще бъде говорено и за спасяването на българските евреи – Кюстендилската делегация и Димитър Пешев. В рамките на заседанието ще бъдат представени градската култура в Кюстендил между двете световни войни, както и индустриализацията на Кюстендил от 1945–1953 година.

Фокус: В предишни години всички тези доклади са събирани в един общ сборник, тази година ще се случи ли?

Валентин Дебочички: Да, чутите и изнесени доклади, с цел да бъдат достояние на останалата научна общност в страната, а и на широката общественост е важно те да бъдат отпечатани. Надявам се, че след завършването на конференцията, ще бъде издаден и поредният научен сборник от поредицата „Кюстендилски четения”.

Венцеслав ИЛЧЕВ